Izbornik
Naslovnica Županije
Škola djeluje u prostorima sagrađenim prije više od pola stoljeća

Svi su bili za gradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra

U južnom dijelu Čakovca, na Martanama istok, na lokaciji koju je osigurao Grad Čakovec, položen je kamen temeljac u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa
Foto: Međimurska županija
Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu radi u prostorima sagrađenima prije više od pola stoljeća, kapaciteta za 60 učenika, a ima oko 200 polaznika!

Nakon 15 godina napokon kreće gradnja novog Centra za odgoj i obrazovanje (COO) u Čakovcu, odnosno Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijski centra čiji će COO biti dio. U južnom dijelu Čakovca, na Martanama istok, na lokaciji koju je osigurao Grad Čakovec, položen je kamen temeljac u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Koriste dodatne prostore
Zajedno s učenicima i korisnicima COO-a Merisom i Santinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem, gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini te ravnateljicom COO-a Dragicom Benčik, postavili su i vremensku kapsulu. Planirano trajanje radova je 510 dana, pa se završetak radova, vrijednih oko 16 milijuna eura, planira u prvoj polovini 2025. godine. Nositelj investicije je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva za gradnju nove škole i centra za učenike, korisnike te djelatnike COO-a predviđena su u proračunima i projekcijama državnog proračuna, Grada Čakovca i Međimurske županije.

– Ovo je projekt u vezi s kojim su svi bili za! Nekako sam imao dojam da je bilo pitanje tko je više za. Takva je bila atmosfera u dijalogu između Grada, Županije, saborskih zastupnica i zastupnika, članica i članova Vlade i mislim da smo napravili ispravnu odluku – rekao je predsjednik Vlade.

COO trenutačno pohađa oko 200 učenika. Škola djeluje u prostorima sagrađenim prije više od pola stoljeća, kapaciteta za 60 učenika i sa standardima iz tog vremena. Grad Čakovec kao osnivač škole organizira i financira korištenje dodatnih prostora u obližnjoj Srednjoj školi Čakovec, a već otprije dio nastave provodi se i u Dnevnom centru "Dr. Antun Bogdan" u Čakovcu.

– U ime svih učenika i zaposlenika Centra želim zahvaliti svima na doprinosu, bilo da se radi o financijskoj potpori bilo o širenju svijesti o važnosti odgoja i obrazovanja osoba s većim teškoćama u razvoju u našoj zajednici – poručila je ravnateljica Benčik.

Gradi se 19 novih vrtića
Iako je osnivač škole Grad Čakovec, nju polaze djeca s područja cijelog Međimurja, istaknula je gradonačelnica Cividini. Župan Posavec rekao je da se u Međimurju gradi ili dograđuje 19 vrtića, a još je 1008 djece koja su izvan obuhvata vrtića.

– Prijavili smo 17 projekata u obrazovanju i osnovnim školama za jednosmjensku nastavu, jedino u Međimurju naša vrtićka djeca kojima je to potrebno imaju osigurane i financirane osobne asistente. Svaki naš srednjoškolac, kojih je oko četiri tisuće, svaki naš student, a njih je oko 2300, dobiva jednokratne financijske potpore – dodao je Posavec.

Uz ovaj projekt edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Čakovcu završena i projektna dokumentacija za gradnju Centra za starije osobe u Nedelišću, otvara se i Centar za osobe s invaliditetom DOSTI u Podturnu, a pri kraju su radovi na Centru za usluge u ranoj intervenciji u Pribislavcu.

– Sve su to kapitalni projekti gdje će naše najranjivije skupine imati bolje uvjete, a Međimurje se time pokazuje kao regija koja želi pružiti svim svojim građanima ruku podrške, topli dom i ognjište gdje će moći nastaviti svoj život – zaključio je Posavec.

Ukupna vrijednost projekta, koja se odnosi na radove i uslugu stručnog nadzora, iznosi preko 75 tisuća eura Općina Gunja nastavlja s uređivanjem općinske komunalne infrastrukture Načelnik: Ovo će biti sedma ulica koju ćemo završiti tijekom moga mandata Samoborček se privremeno seli zbog uređenja parka u Južnom naselju. Radovi na obnovi koja se desetljećima željno iščekuje uključuju obnovu lokomotive, čišćenje i zaštitu od korozije, odmašćivanje, temeljito lakiranje... Svi će se radovi izvoditi u suradnji s konzervatorima iz Ministarstva kulture i medija Kultni Samoborček preseljen na novu lokaciju, a planira se i obnova Od 2. prosinca do 7. siječnja svaki će dan biti otvorene ugostiteljske kućice i prigodna prodaja Zaprešić dariva svoje najmlađe stanovnike i umirovljenike Sve je spremno za najslađu gradsku manifestaciju – Advent