Izbornik
Naslovnica Gradovi
Svi će se radovi izvoditi u suradnji s konzervatorima iz Ministarstva kulture i medija

Kultni Samoborček preseljen na novu lokaciju, a planira se i obnova

Samoborček se privremeno seli zbog uređenja parka u Južnom naselju. Radovi na obnovi koja se desetljećima željno iščekuje uključuju obnovu lokomotive, čišćenje i zaštitu od korozije, odmašćivanje, temeljito lakiranje...
1/4
Foto: Grad Samobor
Izrađen je troškovnik restauratorsko-konzervatorskih radova te je projekt prijavljen na poziv iz Programa zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara u 2024. Ministarstva kulture i medija. Rezultati se očekuju početkom godine

Legendarni vlakić Samoborček privremeno je preseljen. Omiljeno prometalo generacija Samoboraca i Zagrepčana iz parka u Južnom naselju premješteno je na novu lokaciju, u prostor samoborskog Komunalca u Ulici 151. samoborske brigade HV-a 2.

Razlog su radovi na uređenju parka u Južnom naselju, ali i dugo očekivana obnova kompozicije vlaka pa će Samoborček, koji je nekada bio omiljeno prijevozno sredstvo brojnih izletnika, dobiti i novo ruho koje zaslužuje.

Prijavljen na natječaj
Prijašnjih godina puno se govorilo o nužnoj zaštiti od propadanja i obnovi slavnog vlaka, no sada su poduzete konkretne mjere. Da bi se uopće moglo krenuti u postupak obnove kompozicije vlaka, Grad je poduzeo niz predradnji, jer vlak kao zaštićeno kulturno dobro donedavno uopće nije bio upisan u imovinu Grada Samobora. Izrađen je i troškovnik restauratorsko-konzervatorskih radova te je projekt prijavljen na javni poziv Ministarstva kulture i medija iz Programa zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara u 2024. Rezultati javnog poziva očekuju se početkom 2024. nakon čega će se pokrenuti aktivnosti nabave restauratorsko-konzervatorskih radova. U tu je svrhu Grad Samobor osigurao sredstva iz općih prihoda te dio sredstava posebne namjene.

Foto: Grad Samobor

Restauratorsko-konzervatorski radovi neće se izvoditi u Komunalcu, već u pogonu specijaliziranom za takve vrste radova po okončanju postupka javne nabave. Svi će se radovi izvoditi u suradnji s konzervatorima iz Ministarstva kulture i medija, a predviđeno je da će potrajati minimalno devet mjeseci.

Radovi obuhvaćaju detaljnu obnovu lokomotive i zaštitu od korozije. Stoga će se ukloniti stara boja, izvest će se pjeskarenje, čišćenje od korozije, pranje, odmašćivanje, odstranjivanje silikona, antikorozivno konzerviranje antioksidansima, temeljito lakiranje te će biti izrađeni i ugrađeni dijelovi koji nedostaju, a to su prozori, drveni dijelovi lokomotive te dijelovi u upravljačnici.

Uskoro najmoderniji park
Obnova vagona obuhvatit će izmjenu trule i grafitima išarane drvene građe, sanaciju podvozja i noseće konstrukcije, izradu elemenata sjedala i naslona, sanaciju postojećih klupa, konzerviranje, ugradnju nove zidne i podne oplate, novih prozora, mehanizma čeone oplate i drvenih vrata. Na otvorenom putničkom vagonu izradit će se metalni elementi nosača krova koji nedostaju.

Dok su radovi na uređenju parka u Južnom naselju u punom zamahu, radovi na obnovi popularnog Samoborčeka, koji je dao zamah razvoju samoborskog turizma te je ovjekovječen u Golikovu filmu "Tko pjeva, zlo ne misli" tek trebaju početi. Kada budu okončani, razveselit će podjednako Samoborce i Zagrepčane koji se još uvijek sjećaju lijepih trenutaka djetinjstva provedenih u svima omiljenom vlakiću.

Uređenje parka u Južnom naselju napreduje prema planu te će po završetku radova građani Samobora dobiti jedan od najvećih i najmodernijih parkova u Hrvatskoj.

U Dubrovačkom primorju održana je biciklistička manifestacija u kojoj su sudjelovali klubovi iz županije i Mostara Dubrovačko primorje Utemeljena prva biciklistička staza 'Via Franciscana' Projekt Zagrebačke županije "Modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača – Zelena održivost za lokalne proizvođače" ušao je u završnicu natjecanja Projekt županije među tri najbolja u kategoriji održive tranzicije Na pravom putu prema modernoj i održivoj poljoprivredi Načelnik Općine Dubrava obišao je radove na rekonstrukciji Dječjeg vrtića Dubrava, a dok čekaju nove prostore, odlučili su povećati sredstva za sufinanciranje smještaja djece u alternativnim vrtićima Investicija je vrijedna više od 3,5 milijuna eura Obišli gradilište najvećeg projekta – rekonstrukciju i dogradnju vrtića