Izbornik
Naslovnica Županije
Dubrovačko primorje

Utemeljena prva biciklistička staza 'Via Franciscana'

U Dubrovačkom primorju održana je biciklistička manifestacija u kojoj su sudjelovali klubovi iz županije i Mostara
Foto: DNŽ

U Dubrovačkom primorju postavljeni su biciklistički znakovi čime je u sklopu projekta Kulturna ruta Franciscana uspostavljena prva staza 'Via Franciscana' u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Postavljeni biciklistički znakovi predstavljaju važan korak prema ostvarenju ciljeva projekta koji se odnosi na razvoj novog kulturno-turističkog proizvoda tako što su franjevački samostani umreženi u jedinstvenu kulturno-turističku rutu Franciscanu.

Regionalna agencija DUNEA projekt provodi u partnerstvu s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a postavljeni biciklistički znakovi samo su dio provedenih aktivnosti.

– Nadamo se da će uspjeh ove staze potaknuti daljnje napore u promociji cikloturizma te u istraživanju i očuvanju bogate baštine franjevačkog naslijeđa. Uvjereni smo da će ova inicijativa postati poticaj za razvoj novih biciklističkih ruta našeg područja – istaknula je Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA.

Upravo je u Dubrovačkom primorju održana i prva biciklistička manifestacija u kojoj su sudjelovali biciklistički klubovi iz Dubrovačko-neretvanske županije i Mostara, a obuhvatila je turu od franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanome, preko Grgurića, Kovačeva brijega, Majkova do vidikovca Gajina te natrag. Cesta kojom su vozili biciklisti sad je i obilježena biciklističkim znakovima.

Projekt Kulturna ruta Franciscana ugovoren je putem Programa prekogranične suradnje između RH i BiH za 2023. godinu.

Načelnik Općine Dubrava obišao je radove na rekonstrukciji Dječjeg vrtića Dubrava, a dok čekaju nove prostore, odlučili su povećati sredstva za sufinanciranje smještaja djece u alternativnim vrtićima Investicija je vrijedna više od 3,5 milijuna eura Obišli gradilište najvećeg projekta – rekonstrukciju i dogradnju vrtića Prigodnim programom udruga Vinkovački šokački rodovi obilježila je 20 godina rada i djelovanja 20. godina rada udruge Vinkovački šokački rodovi Ponosimo se svojim običajima, a tuđe poštujemo Svoje zanate na Srednjovjekovnom sajmu predstavit će kovači, lončari, košaraši, stolari, brusači, rakijaši, pekari, mesari, slikari i drugi Stotinjak izlagača u Koprivnici Na Srednjovjekovnom adventu i sudionici iz Venezuele