Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Uređenje i opremanje dnevnog boravka financirala je Sisačko-moslavačka županija

Otvoren dnevni boravak u Domu za starije osobe u Kutini

storyeditor/2024-10-11/smz_a_slager_otvoren_je_prostor_za_dnevni_boravak_u_domu_za_starije_kutina.jpg
1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija U DNEVNOM BORAVKU starije osobe, koje žive u vlastitom domu, tijekom radnog tjedna moći će kvalitetnije provoditi slobodno vrijeme
U proteklom i idućem razdoblju Sisačko-moslavačka županija osigurala je i osigurat će oko tisuću novih mjesta u institucionalnoj skrbi za korisnike starije životne dobi

Ovu godinu na području Moslavine obilježila su velika ulaganja Sisačko-moslavačke županije u području socijalne skrbi. Nakon otvorenja Doma za starije osobe u Kutini, proteklog je petka u toj ustanovi otvoren i dnevni boravak u kojem će starije osobe koje žive u vlastitom domu, tijekom radnog tjedna moći kvalitetnije provesti svoje slobodno vrijeme. Radove uređenja i opremanja zadnje etaže u Domu za starije osobe Kutina za potrebe dnevnog boravka financirala je Sisačko-moslavačka županija u iznosu od oko 110 tisuća eura.

Ulaganja u Moslavini

– U Kutini smo unaprijedili usluge u području socijalne skrbi koje se odnose na naše starije sugrađane, a takve usluge ćemo i dalje unaprjeđivati. Uredili smo i opremili zadnju etažu ovdje u Domu za starije osobe u Kutini za naše starije sugrađane koji će se ovdje moći koristiti uslugom psihosocijalne rehabilitacije, moći će se družiti, igrati društvene igre, razgovarati, gledati televiziju, a moći će i objedovati. U poludnevni boravak naši će sugrađani dolaziti putem uputnice Zavoda za socijalnu skrb, a za one koji ne ispunjavaju uvjete za uputnicu, mjesečna je cijena 60 €, što će dogovoriti izravno s Domom. Ako naši sugrađani starije životne dobi nemaju prijevoz do Doma, za dodatnih 20 €, odnosno 80 € mjesečno, vozilo iz Doma će doći do njihove kuće, dovesti ih u Dom i vratiti njihovoj kući – istaknuo je u Kutini župan Ivan Celjak.

Otvaranjem dnevnog boravka u Kutini nastoji se da što više starijih osoba ostane i dalje u svojim kućama i stanovima, što je i cilj izvaninstitucionalne usluge.

– Naši umirovljenici, kada ne žele biti sami i kada im treba organizirati dio dana, bit će ovdje i imat će uslugu naše socijalne radnice, medicinske sestre i svih nas. Moći će u dnevnom boravku boraviti od 9 sati, a u 12 sati bit će ručak. Moći će se družiti i malo odmoriti, a mislim da će njihov život time biti bitno ispunjeniji i kvalitetniji – rekla je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak Ružica Čakširan.

UZ DRUŽENJE i mogućnost odmora u dnevnom boravku umirovljenici će imati i ručak
Foto: Sisačko-moslavačka županija UZ DRUŽENJE i mogućnost odmora u dnevnom boravku umirovljenici će imati i ručak

Dom za starije osobe u Kutini, kapaciteta 45 korisnika, otvoren je početkom ove godine i najznačajniji je projekt Sisačko-moslavačke županije u Moslavini u posljednjih 30 godina, pokrenut inicijativom župana Ivana Celjaka. Cijeli projekt uređenja i opremanja financiran je iz županijskog proračuna. U potpunosti je popunjen, a osim dnevnog boravka ima i uslugu dostave obroka na kućni prag.

Inače, nakon potresa s kraja 2020. na području Sisačko-moslavačke županije obnovljeni su domovi za starije osobe u Sisku i Glini, a nedavno je obnovljen i Dom za starije osobe u Petrinji, u koji su se ovaj tjedan vratili njegovi korisnici iz Topuskog i Šaša, gdje su bili privremeno smješteni. Obnova domova donijela je i nove sadržaje te značajno proširenje smještajnih kapaciteta, a u županijskoj upravi ističu da je cijena smještaja u domovima u Sisačko-moslavačkoj županiji među nižim u usporedbi s ostalim javnim domovima u Hrvatskoj.

– Kada govorimo o kvaliteti smještaja za naše sugrađane starije životne dobi, važno je naglasiti da naši domovi Petrinja i Sisak nisu povećavali cijene unatrag godinu dana. Formalnopravno je povećana cijena, međutim razliku između stare i nove cijene subvencionira Sisačko-moslavačka županija. Isto tako, važno je naglasiti kada govorimo o samoj skrbi za naše sugrađane starije životne dobi, a koji se nalaze u Domu za starije osobe u Sisku i Kutini, na 285 korisnika imamo zaposlene čak 123 osobe, što je jasan pokazatelj da smo osigurali doista kvalitetne usluge u našim domovima – dodao je župan Celjak.

Jedinstvena naselja

U proteklom i idućem razdoblju Sisačko-moslavačka županija osigurat će oko tisuću novih mjesta za korisnike starije životne dobi, a dodatne smještajne kapacitete za najstarije sugrađane osigurala je i gradnjom modernih županijskih umirovljeničkih naselja u Sisku, Glini i Petrinji. U kratkom roku sagrađeno je 166 stambenih objekata u kojima su trenutno smješteni stanovnici čiji su domovi stradali u potresu. Nakon njihova povratka u vlastite domove kad ih se obnovi, Županija će raspolagati najsuvremenijim naseljima za starije osobe u Hrvatskoj.

storyeditor/2024-10-10/PXL_071024_121923213.jpg Županija je izdvojila 40.000 eura za osvajače medalja i trenere s igara u Parizu Nagrade osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja storyeditor/2024-10-11/Glazbena_skola_PO_Slunj_.jpeg Više od 1,5 milijuna eura za ekološki sustav grijanja i proširenje igrališta Grad Slunj djeci nizom mjera olakšava bezbrižno školovanje storyeditor/2024-10-14/Snimka_zaslona_2024-10-14_112805.png Početak izgradnje novog objekta odgodili su pandemija i potresi Buševec dobiva novi vatrogasni dom, prostor će koristiti i brojne udruge