Izbornik
Naslovnica Gradovi Slunj
Više od 1,5 milijuna eura za ekološki sustav grijanja i proširenje igrališta

Grad Slunj djeci nizom mjera olakšava bezbrižno školovanje

storyeditor/2024-10-11/Glazbena_skola_PO_Slunj_.jpeg
1/3
Foto: Grad Slunj Glazbena škola Karlovac područni odjel u Slunju ima dvije godine; uspješno rade, a pohađaju je brojni glazbeno talentirani Slunjani
U Gradu su sretni zbog mladih obitelji doseljenih iz drugih država, Njemačke, Nizozemske, Ukrajine, čija djeca polaze OŠ Slunj u kojoj imaju osigurano učenje hrvatskog jezika, besplatan radni materijal i obroke kao i ostala djeca

Svako mjesto živne s početkom školske godine; mališani na putu do vrtića, školarci pod teretom svojih školskih torbi, dok prepričavaju s prijateljima školski dan, ispune ulice, autobuse, školske zgrade i igrališta. Tako je i u gradu Slunju gdje se raduju svakom povećanju broja učenika, a kako bi vrtićarcima i učenicima te njihovim roditeljima olakšali školsko-vrtićke brige, Grad provodi niz mjera za sve njih. Zahvaljujući sinergiji hrvatske Vlade i Grada Slunja, svi osnovnoškolci u OŠ Slunj imaju besplatne udžbenike i radne bilježnice. Vlada osigurava besplatne udžbenike, a Grad financira preostale obrazovne sadržaje, od radnih bilježnica do ostalog radnog materijala, uključujući i likovne mape. Mališani imaju i besplatne školske obroke koje plaća Vlada, a Grad sufinancira produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda u iznosu od 21.900 eura.

Besplatne edukacije

Od ove godine maleni Slunjani mogu se uključiti i u novi projekt čiji je nositelj Grad Slunj i koji financira Ministarstvo za demografiju i useljeništvo. Za mališane, vrtićarce i učenike od 1. do 4. razreda, pripremljene su besplatne edukacije u prostorijama OŠ Slunj. Mogli su birati između tečaja talijanskog jezika ili zanimljive informatičko-digitalne radionice koje su namijenjene za male školarce. Kreativci su se odlučili za kulturno-umjetničku radionicu u prostorijama KUD-a Korana, a namijenjena je, osim školarcima, i djeci iz vrtića. Maleni su sportaši, pak, dobrodošli na besplatno kickboxing vježbanje i natjecanje. Ta je sportska aktivnost također namijenjena vrtićarcima i osnovcima. Sve aktivnosti djeca će koristiti do kraja lipnja iduće godine. Osim toga, Slunjani koji su talentirani u glazbi, od 2022. godine imaju mogućnost u Osnovnoj školi Slunj pohađati Glazbenu školu Karlovac, Područni odjel Slunj. Glazbenu su školu Slunjani dugo priželjkivali i čekali, a sada već tri godine uspješno radi.

Grad podržava i Srednju školu Slunj, projektima poput sufinanciranja autobusnog prijevoza i maturalne večeri, a pomaže i inovativne projekte poput izrade i održavanja solarnog automobila. Svake godine Grad izdvaja određeni iznos za nabavku nove računalne opreme, uređenja kabineta i slično. Primjerice, u 2022. godini izdvojeno je više od 6000 eura za nabavu računalne opreme Srednje škole Slunj. Nagrađuju i učenike koji postižu izvrsne rezultate, pa i ove godine djeca mogu računati na nagrade od 132,72 eura za učenike generacije u osnovnoj i srednjoj školi. Osiguravaju i stipendije za učenike i studente, s naglaskom na deficitarna zanimanja i izvrsnost. Stipendije trenutačno iznose 132,72 eura mjesečno, a uskoro će biti raspisan natječaj za nove stipendije. U Gradu najavljuju povećanje iznosa i ukupnog broja stipendija za učenike i studente u 2024./2025 godini.

Gradonačelnica Mirjana Puškarić svake godine prvog dana škole obiđe prvašiće i donosi im poklone
Foto: Grad Slunj Gradonačelnica Mirjana Puškarić svake godine prvog dana škole obiđe prvašiće i donosi im poklone

– Sretni smo što ove godine bilježimo blagi, ali važan porast broja upisane djece u naše škole. U Osnovnoj školi Slunj imamo 12 učenika više nego prošle godine, dok je u Srednju školu Slunj upisano devet učenika više. Iako se radi o relativno malim brojkama, za nas one imaju veliku važnost jer svako povećanje pokazuje pozitivan demografski trend i oporavak našeg grada – kaže Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja koja na početku svake školske godine posjećuje prvašiće OŠ Slunj na njihov prvi dan nastave i donosi im poklone. Veseli činjenica da se Slunj može pohvaliti novim mladim obiteljima koje su doselile u grad, a njihova djeca pohađaju škole. Tako u 4. razred Osnovne škole Slunj ide djevojčica iz Nizozemske, u 2. razred dječak iz Njemačke, dok njegov brat pohađa 6. razred. I dva dječaka iz Ukrajine pohađaju 6. razred.

Učenici iz drugih zemalja

– Učenici iz drugih zemalja donose raznolikost i novu energiju našoj školi, a njihov je dolazak znak da Slunj postaje privlačna sredina za mlade obitelji iz različitih dijelova svijeta – ističe Marina Capan, ravnateljice Osnovne škole Slunj. Za njih je osigurana primarna nastava hrvatskog jezika. Grad Slunj demografske mjere provodi i u vrtiću sufinanciranjem smještaja djece u vrtić, a za treće i svako sljedeće dijete smještaj je besplatan. Grad sufinancira i rad asistenta za djecu s posebnim potrebama u vrtiću. Ove je godine uloženo 1,588.480,37 eura u nadogradnju i postavljanje novog, ekološki prihvatljivijeg sustava grijanja u vrtiću, a provedeni su i projekti opremanja, kao i proširenja vanjskog igrališta za djecu. Ove su mjere samo dio šireg demografskog programa, a u planu je s početkom iduće godine povećanje naknade za novorođenčad, čime Grad Slunj želi dodatno potaknuti mlade obitelji na ostanak i život u Slunju. Grad Slunj ostaje posvećen stvaranju boljih uvjeta za sve generacije, s posebnim naglaskom na najmlađe, jer djeca su temelj budućnosti ovog grada.

storyeditor/2024-10-11/VJ_foto.jpg Za učenike Kreativni natječaj 'Moja županija bez korupcije' storyeditor/2024-10-11/nagrade_1_A.jpg Medalje Grada Koprivnice dobrovoljnim darivateljima krvi Za Dan grada nagrade idu u ruke 13 zaslužnih pojedinaca i četiri ustanove storyeditor/2024-10-11/a_dora_foto_kristijan_toplak.jpg Prvi mandat Dora Međimorec nova članica Skupštine HOO-a