Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U sklopu Akcijskog plana Osječko-baranjske županije

Otvoren je Dnevni centar za raseljene osobe – mjesto za učenje, pomoć i druženje

Foto: OBŽ
Na području Osječko-baranjske županije boravi oko 600 raseljenih osoba iz Ukrajine

Dnevni centar za raseljene osobe otvoren je nedavno u Osijeku, u sklopu Akcijskog plana Osječko-baranjske županije ‘’Slavonsko srce za obitelji Ukrajine’’, a namjena mu je bolja integracija i socijalizacija raseljenih osoba iz Ukrajine.

U Centru koji se nalazi na adresi Ivana Gundulića 5 i prostire se na više od 200 kvadrata pružat će se usluge učenja hrvatskog jezika, individualna i grupna psihosocijalna pomoć, rad s osnovnoškolskom djecom, prostor za druženje, mjesto za radionice kao i kuhinja.
Prvi organizirani dnevni boravak u Hrvatskoj, vodit će Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

– Nakon Info centra, škole hrvatskog jezika i Dječjeg kutka, otvaramo prostor koji će služiti kao dnevni boravak za sve raseljene osobe. Ovdje će moći dobiti sve  relevantne informacije jer već imamo dosta upita za trajniji ostanak, odnosno za državljanstvo RH – rekao je Tomislav Ramljak iz Centra.

U programu učenja hrvatskog jezika trenutačno je 86 osoba, a na području Osječko-baranjske županije boravi oko 600 raseljenih osoba iz Ukrajine.

U Dnevnom centru zaposlena je Ljilja Sinja, Ukrajinka koja radi kao kulturni medijator. Govori hrvatski i majka je petero djece.

– Nismo planirali ostati u Hrvatskoj, u Slavoniji, ali oduševljeni smo od prvog dana. Ostajemo ovdje, ovdje su ljudi prekrasni – rekla je ona.