Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Kalamotezi nakon 98 godina dočekali obnovljenu rivu

Otvorena obnovljena riva u Donjem Čelu na Koločepu

Foto: DNŽ
Župan Nikola Dobroslavić naglasio je da je završena obnova Puntina u Korčuli, luke Porto Uš, a u tijeku je izgradnja terminala u Veloj Luci, luka u Trpnju i lučica u Dračama

Otvorena je novoobnovljena riva u Donjem Čelu na otoku Koločepu. Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Dubrovnik vrijednom gotovo 30 milijuna kuna, a koji je 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, dok se preostalih 15 posto financira iz državnog proračuna.

Ovim projektom postojeća riva u Donjem Čelu proširena je i nadograđena te je, po završetku investicije, riva sada duga 56 i široka 11 metara. Izgrađen je i operativni plato, čime je omogućen privez trajekata dubine gaza do 4,60 metara. Svečanom otvaranju nazočili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, 
zamjenik župana Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i drugi visoki uzvanici.

Zahvala Kalamotezima

Na ceremoniji otvaranja ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić istaknuo je važnost ovog projekta za stanovnike Koločepa.

– Moram izraziti svoju zahvalnost posebno svim Kalamotezima na njihovu strpljenju tijekom realizacije ovog projekta, ali i županu Dobroslaviću i zamjeniku Cebalu na njihovoj potpori ovom projektu te svima onima na kojima radi naša lučka uprava. Posebna zahvala i Ministarstvu i ministru Butkoviću, s kojim imamo izvrsnu suradnju – naglasio je ravnatelj Dadić.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je da je rekonstrukcija i nadogradnja rive u Donjem Čelu jedan u nizu projekata lučke infrastrukture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Osim ove investicije na Kalamoti, završili smo i obnovu Puntina u Korčuli, luku Porto Uš, u tijeku je izgradnja pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, luka u Trpnju, lučica u Dračama. Pred nama su i veliki projekti novih luka Perna i Polačište. Zaista projekti na koje smo  ponosni i koji uvelike pridonose povezanosti naših otoka – izjavio je župan Dobroslavić.

Okupljenima se obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je kazao da je ova riva, koja je obnovljena nakon 98 godina, izuzetno važna za Kalamoteze.

Najbolji u ulaganju u luke

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je duž cijele obale u tijeku realizacija brojnih projekata lučke infrastrukture.

– Ja to volim zvati renesansom  na našoj obali. Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija je po ulaganjima u lučku infrastrukturu i ja čestitam županu i  njegovim suradnicima – rekao je ministar Butković, koji je nakon Koločepa otišao na Pelješac, u obilazak gradilišta obilaznice Stona, vrlo važne prometnice za pristup Pelješkom mostu, najvažnijem i najvećem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj, čijim završetkom će naša država konačno biti teritorijalno spojena.