Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
edukacija, energetika i ekologija

Otvorena sunačana elektrana na dječjem vrtiću Varaždin

1/2
Foto: Grad Varaždin
Riječ je o energetskoj obnovi koja omogućuje postavljanje solarnih panela

Sunčana elektrana omogućit će Dječjem vrtiću Varaždin značajnu financijsku uštedu velikim smanjenjem mjesečnih izdataka za struju, a istovremeno će se kod djece, polaznika vrtića, na ovaj način od najranije dobi utjecati na svijest o važnosti ekologije i o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije.

Požega Otvoren Poduzetnički inkubator Novi dom za mlade poduzetnike u Požegi

Sunčana elektrana u cijelosti je donacija varaždinskih tvrtki, a projekt je inicirala i vodila gradska tvrtka Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Vrijednost donacije je 115 tisuća kuna, a doniraju je, svojim proizvodima i radom, četiri tvrtke: Solvis d.o.o., Vodopija d.o.o., Nika – Konstrukcije d.o.o. i Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o.

Gradonačelnik Ivan Čehok sa svojim je zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom prisustvovao otvorenju sunčane elektrane.

- Ovo je jedan novi projekt koji bismo mogli nazvati 3E: edukacija, energetika i ekologija. Riječ je o energetskoj obnovi koja, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se radi samo ovojnica i energetika iznutra, omogućuje postavljanje solarnih panela. Ovaj vrtić je odabran za postavljanje panela jer je u njemu središnja kuhinja i taj objekt inače troši najviše energije - izjavio je gradonačelnik Čehok prilikom otvorenja.

Na zgradi su postavljeni krovište i stolarija, u unutrašnjosti se betoniraju glazure, uređuje se okoliš Pitomača Zgrada poduzetničkog inkubatora moga bi biti gotova i prije rokova