Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
KULTURNA MANIFESTACIJA

Otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

1/5
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Ove godine, dobitnik književne nagrade Gjalski je Goran Tribuson, za roman "Otac od bronce“

U velikoj galeriji Grada Zaboka otvorena je izložba kipara Peruška Bogdanića, čime su ujedno otvoreni i tradicionalni Dani Ksavera Šandora Gjalskog, Izložbu i manifestaciju otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je istaknuo da je Zabok grad kulture. 

Prošlogodišnji sajam u Puli PRISUSTVOVAT ĆE MNOGI SVJETSKI POZNATI KNJIŽEVNICI Sa(n)jam knjige u Istri posvećen gradovima, nobelovac Orhan Pamuk ponovno u Puli

- Zabok je grad identiteta, grad koji živi od humanista i identificira se s hrvatskim velikim književnikom Ksaverom Šandorom Gjalskim. Grad je to koji već 40 godina umjesto puške i metka slavi riječ autora, a samim time širi pozitivnu energiju i poziva sve ljude dobre volje da budu otvoreni i kozmopolitski raspoloženi te uživaju u onom što je najvažnije, dijeljenju kulture - rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić, navodi Krapinsko-zagorska županija.

Župan KZŽ Željko Kolar rekao je da su Dani Ksavera Šandora Gjalskog posebni po mnogočemu. 

Foto: Krapinsko-zagorska županija

- Osim najveće književne nagrade koja se već 40 godina dodjeljuje, ova manifestacija zapravo okuplja sve generacije, od osnovnoškolaca do srednjoškolaca s područja Krapinsko - zagorske, ali i Varaždinske županije. Čitav tjedan manifestacija prolazi u prozi, pjesmi, literarnim radovima, izložbama poput ove današnje, okuplja širok krug ljudi i na neki način odaje počast Gjalskome, ali i najboljim hrvatskim piscima koji bivaju nagrađeni za svoja djela. Zabok je gospodarsko i prometno sjedište Krapinsko -zagorske županije, a ovom manifestacijom Zabok pokazuje da je i kulturno izuzetno jak grad, isto kao što je jak i  po udrugama, afirmaciji civilnog društva i urbane kulture - rekao je župan Kolar.

'Nikola Tesla, čovjek koji je rasvijetlio svijet' Otvorena izložba u čast svevremenskom genijalcu

Okupljene je na svečanosti otvorenja pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Na otvorenju je bila i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek. Ove godine, dobitnik književne nagrade Gjalski je Goran Tribuson, za roman „Otac od bronce“. 

Svečana dodjela bit će održana u subotu 26. listopada, na sam dan rođenja K.Š. Gjalskog.