Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
PROJEKT DOGRADNJE ZAVRŠEN UZ POMOĆ VLADA REPUBLIKE ČEŠKE I REPUBLIKE HRVATSKE

Otvoreni novi prostori češke škole i vrtića u Daruvaru

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bolji standar za 400-tinjak učenika osnovne škole i polaznika vrtića

U gradu Daruvaru svečano je otvoren dograđeni dio Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca. Riječ je o projektu koji su vodili Češka osnovna škola i Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj, gradom Daruvarom te vladama Republike Hrvatske i Republike Češke uz potporu saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka.

POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA KOJI TREBAJU BITI GOTOVI DO 1. SVIBNJA Za projekt sanacije borilišta Sokol 991.514 kuna

Ovo je jedan od 50 projekata obnove, dogradnje ili gradnje novih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a poseban je po tome što je u partnerskom odnosu okupio mnoge s konačnim ciljem omogućavanja boljeg standarda za 400-tinjak učenika i polaznika vrtića u ove dvije odgojno-obrazovne ustanove.

– Riječ je o suradnji Republike Češke i Republike Hrvatske i drago mi je da se to vidi u nizu projekata. Meni možda najljepši može se vidjeti danas u Daruvaru, gdje imamo potporu i financiranje dječjeg vrtića i osnovne škole od Vlade Republike Češke, Vlade Republike Hrvatske, Grada Daruvara te naše Županije. Naša škola, ali i Bjelovarsko-bilogorska županija vodile su projekt, a trebalo je uskladiti imovinsko-pravne odnose, no sada je najvažnije da imamo novi standard za učenike i polaznike našeg vrtića. U našoj županiji postoji izvrsna suradnja s češkom nacionalnom manjinom, tu je i duga tradicija i oni su sastavni dio identiteta ukupnosti našega društva – kazao je prilikom otvaranja župan Damir Bajs.

Svečanosti je prisustvovao i premijer Andrej Plenković.