Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Isprobao i poznati matematičar Toni Milun

Otvoreni proračun -saznajte kako vaša županija troši novac

Otvoreni proračun
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Aplikacija na jasan i pregledan način vizualizira proračune svih dvadeset županija i Grada Zagreba

Hrvatska zajednica županija pokrenula je aplikaciju Otvoreni proračun u listopadu 2016. godine koja na jasan i pregledan način vizualizira proračune svih dvadeset županija i Grada Zagreba. Građanima omogućuje jedinstven uvid u financije jedinica regionalne samouprave. Potaknuti potrebom da se suhoparne brojke učine zanimljivijima, Zajednica županija otkriva kakve priče stoje iza županijskih financija.

Šibensko-kninska županija

Šibensko-kninska županija izdvojila je 1,4 milijuna kuna za opremu za nadzor i detekciju požara. Što to znači? Tih gotovo milijun i pol kuna ključno je u sprečavanju posljedica požara kojih prosječno ima više od 50 godišnje i uzrokuju troškove do oko 100 milijuna kuna (u to spadaju vatrogasne intervencije, gospodarski i turistički gubitci, uništenje poljoprivredne kulture i druge štete). Zahvaljujući ovoj opremi prvi požari otkriveni su vrlo brzo, a vatrogasci su na mjestu požara bili već 30 minuta prije prve prijave, pri čemu se koristio manji avion Air tractor (koji košta 25 tisuća kn/sat) umjesto Canadera (70 tisuća kn/sat) i spriječene su daleko veće štete i neizbježni troškovi.

Virovitičko-podravska županija

Iseljavanje liječnika u Hrvatskoj je od nedavno velik problem. Pogotovo kada se dotaknemo ruralnih sredina. Zato je Virovitičko-podravska županija odlučila da neće čekati nacionalne mjere već sama sufinancira kredite za mlade liječnike s pedeset tisuća kuna za kamate. Od 2013. godine ovim su projektom doveli mlade subspecijalizante: oralnog kirurga, dva zubara, vaskularnog kirurga te stručnjake za abdominalnu kirurgiju. Tako pacijenti ne moraju putovati u Zagreb ili Osijek, a uspjeh projekta potaknuo je županiju da se javi na natječaje europskih fondova i dobiju projekt u vrijednosti od 50 milijuna eura za dnevnu bolnicu i opremu kirurških sala.

Krapinsko-zagorska županija

Krapinsko-zagorska županija, dobitnica Energy Globe nagrade za poboljšanje energetske učinkovitosti u koje je krenula još prije šest godina i kroz koju se obnovilo deset škola sa smanjenjem potrošnje energije za više od 30%, rekonstruira unutarnju rasvjetu u još tri škole – besplatno. Na koji način? Više od pola, točnije 60% sredstava, financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak tvrtka koja će uvoditi rasvjetu.

Želite li znati više o svojoj županiji? Posjetite stranicu http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/ i na jednostavan i pregledan način saznajte na što županija troši vaš novac.

Na sljedećim linkovima možete pogledati i ostale primjere koje je pojasnio Toni Milun:

"Sustav za nadzor požara uštedjet će Šibensko-kninskoj županiji oko 100 milijuna kuna"

"Otvoreni proračun lijepo prikazuje gdje je novac građana i kako se on raspoređuje"

"Županije uz pomoć novaca iz europskih fondova realiziraju važne projekte"

"Razvitak hrvatskih županija uz pomoć subvencija i EU fondova"