Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
S pristupnom cestom na Solinama

Otvoreno trajektno pristanište vrijedno 19 milijuna kuna

Novo trajektno pristanište
1/6
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Županija i Lučka uprava u ovaj su projekt uložile više od 15 milijuna kuna – rekao je župan Blaženko Boban

Dugogodišnje prometne probleme u Trogiru svakako će riješiti nedavno otvoreno novo trajektno pristanište s pristupnom cestom na Solinama u Trogiru. Vrijednost trajektne luke je 19 milijuna kuna, od čega je sedam milijuna izdvojilo resorno ministarstvo, 12 milijuna Lučka uprava Splitsko – dalmatinske županije, dok je 3,2 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija izdvojila za pristupnu cestu. – Županija i Lučka uprava u ovaj su projekt uložile više od 15 milijuna kuna. Doveli smo kraju vrlo značajne projekte i nadam se da na tome nećemo stati – kazao je župan Blaženko Boban i najavio nove projekte, važne mještanima Drvenika.

Solin Novcem iz EU fondova revitalizira se kulturna i prirodna baština Jedinstveno izletište na Jadru

– U rebalansu proračuna osigurali smo novac za projektnu dokumentaciju za cjevovod na Drveniku. Vjerujem da će do konca godine biti spremna, a onda ćemo se obratiti Ministarstvu prometa kako bi radovi krenuli što prije, moguće i sljedeće godine – najavio je župan.

Ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević podsjeća da je izgradnja nove trajektne luke završena u veljači prošle godine, ali otvaranje se otegnulo zbog dobivanja uporabne dozvole, a problematična je bila pristupna cesta. – Dobili smo najbolji prihvat sa sigurnosnog aspekta; do sada su putnici ulazili u gradskoj luci, a vozila u drugoj. Sada je ukrcaj na jednom mjestu. Otvaranje ove luke skraćuje putovanje do otoka 20 minuta do pola sata – kazao je Maroević.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić ovaj je događaj ocijenio povijesnim za Trogir, osobito za mještane Velog i Malog Drvenika.

– Nova luka osigurat će kvalitetnije putovanje našim Drvenčanima i njihovim gostima, a posebno je važno da će se, osim skraćivanja vremena plovidbe, uvesti i nova, četvrta trajektna linija koja će otočanima olakšati dolaske u Trogir. Također smo potpisali sporazum sa županijskom Lučkom upravom o nastavku uređenja luke Trogir, od Solina do predjela Foše u koji se godinama nije ulagalo – rekao je gradonačelnik Bilić.

Splitsko-dalmatinska županija Dugoročno planiranje turizma Prvi u Hrvatskoj izradili studiju turističkih kapaciteta