Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dugoročno planiranje turizma

Prvi u Hrvatskoj izradili studiju turističkih kapaciteta

Splitsko-dalmatinska županija
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Studija prihvatnih kapaciteta predstavlja prvi dokument jedne turističke regije za područje svakog od šest klastera u županiji

Splitsko-dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj i druga u Europi dala izraditi Studiju prihvatnih kapaciteta turizma na svom području koja je nedavno i prezentirana. Riječ je o stručnom dokumentu koji je za županiju izradio Institut za turizam, a koji daje jasne smjernice za održivost i buduće planiranje razvoja turizma na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, pritom vodeći računa o održivom razvoju i kvaliteti života lokalne zajednice.

Plaža u Splitu Bogatija turistička ponuda Županija za uređenje plaža dala sedam milijuna kuna

–Odgovorna smo županija svjesna značaja turizma za zajednicu. Zadovoljni smo dosad ostvarenim rezultatima, ali želimo bolje i više. Da bismo to postigli, moramo dugoročno planirati, stoga smo se odlučili na izradu studije koja nam je pokazala u kojem smjeru treba ići kako bismo bili još uspješniji, odnosno kako bismo se razvijali u održivom smjeru u korist naših građana –kazao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan na predstavljanju studije. Uz direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, predstavljanju su prisustvovali i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije i dr. Zoran Klarić, znanstvenik s Instituta za turizam.

Najveći rast prometa

Splitsko-dalmatinska županija u proteklih je pet godina zabilježila najveći rast turističkog prometa u zemlji, godišnje bilježi porast broja noćenja za 11 posto, tri posto više od drugih jadranskih regija. Zbog toga se stvara sve jači pritisak na obalne prostore, osobito u sezoni pa je u fokusu javnosti održivi rast i razvoj turizma. Studija prihvatnih kapaciteta turizma predstavlja prvi dokument jedne turističke regije u Hrvatskoj koji definira ukupni opteretni smještajni kapacitet za područje svakog od šest klastera u županiji.

Studijom je utvrđeno da u srpnju i kolovozu infrastruktura i okoliš te društvena zajednica u županiji mogu primiti maksimalno 200.000 više turista nego što ih sada dolazi ili 500.000 noćenja mjesečno.

–Studija je inovativni projekt koji se rijetko provodi i u svijetu. Jedino održivim razvojem turizma možemo osigurati dugoročnu konkurentnost i željenu poziciju u budućnosti. Zato moramo početi upravljati našim turizmom. Nužno je unapređenje infrastrukture, ali i usmjeravanje turističkog interesa prema predsezoni i posezoni kada ima mjesta za daleko veći broj turista. Na tome već radimo, a tome svjedoči i dvoznamenkasti rast broja gostiju u tom razdoblju – istaknuo je Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Poticaj i drugim županijama

Studija potencira i značaj Dalmatinske zagore u razvoju turizma. Važnost strateške studije potvrdili su i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu, ali i Kristijan Staničić, direktor TZ-a Hrvatske. Pohvalili su župana B. Bobana i direktora TZ-a J. Stellu što su na vrijeme naručili studiju, a uvjereni su da će to biti poticaj i drugim županijama.

fasada Županija raspisala natječaj Za energetsku obnovu kuća, promjenu krova i fasada 1,5 mil. kn