Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Prvi dopredsjednik Liječničke komore Luetić u posjetu BBŽ-u

Ova bi županija trebala biti primjer svima kako zadržati liječnike

Predstavnici Hrvatske liječničke komore pohvalili su županijske mjere za zadržavanje medicinskog osoblja
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Od ulaska u Europsku uniju prije pet godina, Hrvatsku je napustilo više od 600 liječnika, a još 1500 njih pripremilo je dokumentaciju tako da mogu otići u bilo kojem trenutku, kaže Luetić

Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj uvodi trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području županije, a dobrobit ovih mjera prepoznala je i Hrvatska liječnička komora.

Načelnik općine Berek Mato Tonković Općina Berek Do 1. rujna obnova ceste u naseljima Ruškovac i Srijedska

U Komori oko 20.000 liječnika

Naime, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore Jadranka Pavičić Šarić te predsjednik Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Goran Povh, susreli su se sa županom Bajsom te zaključili kako samo dobra suradnja lokalne i državne vlasti može rezultirati zadržavanjem liječnika u Hrvatskoj.

Trenutačna situacija u kojoj se nalazi županija, kao i cijela Hrvatska kada je riječ o broju liječnika, daleko je od dobre.

– Hrvatska liječnička komora, koja okuplja gotovo 20.000 liječnika, vidjela je ovaj potez bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i Županijske skupštine kao jednu od rijetkih konkretnih mjera kojima svjedočimo u Hrvatskoj koje idu k tome da zadrže i privuku liječnike u jednu sredinu. Zadnjih nekoliko godina čuli smo priličan broj obećanja, namjera i lijepih želja, međutim, nitko to nije do sada pretočio u ovakvu konkretnu i trajnu mjeru kao što je to učinila vaša županija. Stoga smo došli izraziti javnu podršku ovoj odluci i čestitati na njoj i zapravo reći da bi se i ostali čelnici lokalnih samouprava, županija, gradova, općina, trebali i mogli povesti ovim primjerom i u svojim sredinama donijeti slične konkretne mjere. Podsjetit ću da je u posljednjihpet godina, otkad je Republika Hrvatska ušla u Europsku uniju, više od 600 liječnika napustilo hrvatski zdravstveni sustav, a 1500 liječnika uzelo je papire, pripremilo dokumentaciju i u svakom su trenutku spremni napustiti Hrvatsku. Samo sinergija lokalne i središnje vlasti može dovesti do konkretnih mjera i učinaka kako bi zdravstveni sustav kakav poznajemo postojao i dalje te kako bi ga dodatno izgrađivali i učinili još kvalitetnijim – istaknuo je prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr.med. Krešimir Luetić.

Projekt za zadržavanje liječnika Županija će liječnicima subvencionirati kredite, troškove podstanarstva, usavršavanja... Mjere za privlačenje i zadržavanje liječnika

Tri mjere

Mjere koje je uvela Županija su subvencioniranje kamata za stambene kredite - za liječnike, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije, subvencioniranje troškova podstanarstva - za liječnike, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije koji nemaju riješeno stambeno pitanje na području Bjelovarsko-bilogorske županije te subvencioniranje troškova stručnog usavršavanja i doškolovanja za liječnike i medicinsko osoblje koji se školuju o vlastitom trošku, do 50 posto iznosa godišnje.

– Napravili smo odmak jer smo shvatili da su najvažnija vrijednost u našem zdravstvenom sustavu ljudi. Ako ne budemo ulagali u taj sektor zdravstvenog sustava, on više neće postojati – rekao je dr. med. Goran Povh.

Dionica ceste u Srijedskoj zahtijevala je popravke jer nije obnavljana od puštanja u promet prije 45 godina Već su počeli brojni radovi u županiji, a bit će ih još Županija ovo ljeto postaje veliko gradilište Daruvar Veliki projekt u suradnji Županije, župana, škole, zastupnika za češku manjinu i češke Vlade Za dogradnju Češke škole i vrtića 4,13 milijuna kn