Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
POSVEĆENA Andriji Meduliću

"Ova je izložba povijesni i svjetski projekt za grad Osijek i MLU"

IZLOŽBA se održava u sklopu 9. dana grafike, tradicionalne manifestacije MLU, a pod pokroviteljstvom Vlade RH
Foto: Osječko-baranjska županija
U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvorena je izložba "Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma"

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvorena je izložba "Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma", posvećena važnom manirističkom slikaru i grafičaru Andriji Meduliću, zvanom Schiavone. Izloženo je više od stotinu grafičkih listova najoriginalnijeg grafičara u Veneciji 16. stoljeća i navjestitelja budućeg razvoja umjetničke grafike.

Izložba se održava u sklopu 9. dana grafike, tradicionalne manifestacije MLU, a pod pokroviteljstvom Vlade RH. Supokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svojstvu izaslanice premijera Andreja Plenkovića.

– Osječko-baranjska županija je osnivač MLU te nam je izuzetno drago i ponosni smo što imamo ovako svjetski prepoznatu izložbu koja se do sada nije izlagala u "manjim" muzejima nego u velikim centrima poput Zagreba, Beča, Bologne i Pariza. Uspjeli smo je dobiti inicijativom, trudom, radom i željom, a ovom izložbom ulazimo na kartu velikih gradova koji prepoznaju, znaju, cijene i vole umjetnost. U ovom slučaju govorimo o izložbi Andrije Medulića Schiavonea, umjetnika koji je pionir u grafici i koji iza sebe ostavio jako velika djela – rekao je župan Ivan Anušić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo što je te večeri grad Osijek duboko i neizbrisivo ucrtan na kulturnu kartu Europe, i to zahvaljujući MLU, cijelom timu na čelu s ravnateljem, županu OBŽ-a kao osnivaču MLU te ministrici kulture koja je snažno podržala projekt.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako je ovo povijesni i svjetski projekt za grad Osijek i MLU. Čestitala je i zahvalila svim sudionicima pripreme i organizacije izložbe te najavila buduće vrijedne projekte.

– Izložbe ovakve vrijednosti su produkcijski zahtjevne i mogu doći samo u institucije u kojima postoji dovoljna razina ekspertize i profesionalizma da bi im druge svjetske institucije dale povjerenje i posudile djela – kazala je ministrica. Izložba će biti otvorena do 3. prosinca.

Sajam lova i ribolova osječko-baranjska županija U Gospodarskom centru OBŽ-a održan 18. Sajam lova, ribolova i turizma SLUŽIT ĆE prvenstveno mladima koji se školuju kako bi ostvarili sve mogućnosti bitne za život i rad Investicija od 600.000 eura U Pečuhu otvorena nova zgrada hrvatskog internata POTPISIVANJEM ugovora počela je faza izgradnje posljednjih 5 kilometara dionice Koridora Vc u Baranji do granice s Mađarskom, koji će autocestom povezati Republiku Hrvatsku sa sjeverom Europe Autocestom povezati Hrvatsku sa sjeverom Europe Potpisan ugovor za završetak koridora 5c u Hrvatskoj