Izbornik
Naslovnica Županije
Autocestom povezati Hrvatsku sa sjeverom Europe

Potpisan ugovor za završetak koridora 5c u Hrvatskoj

POTPISIVANJEM ugovora počela je faza izgradnje posljednjih 5 kilometara dionice Koridora Vc u Baranji do granice s Mađarskom, koji će autocestom povezati Republiku Hrvatsku sa sjeverom Europe
1/2
Foto: OBŽ
Lani je puštena u promet dionica do Belog Manastira, a sada je potpisan ugovor za posljednju dionicu, za koju je rok gradnje 18 mjeseci. Time će koridor 5c u Hrvatskoj, dug 88,6 kilometara, biti potpuno završen

Protekli tjedan potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt gradnje i opremanja dionice autoceste Beli Manastir - granica Republike Mađarske, tzv. koridor 5c. Vrijednost radova iznosi 45,9 milijuna eura, a pri potpisivanju ugovora direktor Hrvatskih autocesta Boris Huzjan istaknuo je da se radi o dovršetku autoceste do granice s Mađarskom, u dužini od pet kilometara.

– Prošle godine puštena je u promet dionica do Belog Manastira, a sada se potpisuje ugovor za posljednju dionicu, kojoj je rok gradnje 18 mjeseci. Time će koridor 5c biti potpuno završen kroz RH u dužini od 88,6 kilometara. Izvođač radova je tvrtka Osijek Koteks, a vrijednost radova je 45,9 milijuna eura neto – rekao je Huzjan na potpisivanju ugovora u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Velika ulaganja
Projekt dovršetka koridora 5c financira se sredstvima EBRD-a s kamatom od jedan posto i HBOR-a s fiksnom kamatom od 1,8 posto.

– Završetak koridora 5c kroz Hrvatsku potpuno će integrirati Baranju u mrežu hrvatskih autocesta, a to je ujedno i doprinos Vladinu prioritetnom pogledu prema istoku Hrvatske, prema Slavoniji i Baranji – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je da su ulaganja u prometnu infrastrukturu dosad premašila 3,5 milijardi eura.

– Prije godinu i pol otvoren je most Svilaj te dio autoceste do Belog Manastira. Riječ je o velikim ulaganjima i velikim uspjesima – istaknuo je Butković.

– Potpisivanjem ovog ugovora ulazimo u gradnju posljednjih pet kilometara dionice u Baranji, do granice s Mađarskom, koja će autocestom povezati Republiku Hrvatsku sa sjeverom Europe. Izvrsnom suradnjom Osječko-baranjske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih autocesta uskoro će biti dovršen jedan od najznačajnijih prometnih projekata za Osječko-baranjsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. Završetak hrvatskog dijela te autoceste značajno će osnažiti geostrateški položaj i stvoriti uvjete za dodatni gospodarski razvoj OBŽ-a, a u prometnom smislu pridonijet će povećanju udobnosti putovanja, skraćenju vremena putovanja te povećanju sigurnosti prometa na našim cestama – rekao je župan Ivan Anušić.

Kroz tri zemlje
Autocesta A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj dio je međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5c te dio sveobuhvatne TEN-T mreže, a povezuje sjever Europe s Jadranom. Prometni koridor 5c, koji se pruža od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča, složena je poveznica sjeverne, srednje i južne Europe i predstavlja izuzetnu vrijednost u kontekstu procesa privredne i prometne integracije srednjoeuropskog prostora. Koridor 5c proteže se kroz tri zemlje u ukupnoj duljini od 622 km. U punoj prometnoj funkciji trenutačno je u Hrvatskoj ukupno 83,6 km autoceste A5 od Belog Manastira do granice s Bosnom i Hercegovinom, a uskoro će početi radovi i na preostalih pet kilometara te autoceste.

Ravnateljica Helena Knežević i ravnatelj Darko Sočev s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem Provedba eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave Grad osigurao 35.000 bilježnica, počela cjelodnevna nastava VELIKI DAN za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a župan je najavio i završetak uređenja vanjskog igrališta Preuređenjem do sada neiskorištenog potkrovlja omogućena je jednosmjenska nastava Učenici sisačke Gimnazije vratili su se u svoju školsku zgradu VIŠE OD MILUJUN EURA Uz novouređenu školu u Langovoj, Grad je uoči početka školske godine znatna sredstva uložio i u uređenje još šest školskih objekata na samoborskom području Rekonstruirano i uređeno 1198 četvornih metara U školske klupe sjela su 353 prvašića, a dio i u novoj školi u Langovoj