Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar Ćorić na sastanku u Splitu

'Ovo je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom'

Blaženko Boban i Tomislav Ćorić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Župan Blaženko Boban rekao je da je u ovom trenutku primarni problem edukacija građana i da na tome treba raditi, dok paralelno s tim treba dovršavati Lećevicu i sortiranje otpada

U Splitu je u četvrtak održan sastanak župana Blaženka Bobana s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Sastanak župana Bobana s gradonačelnicima i načelnicima Cetinske krajine Sastanak u Trilju Traže od Dugopolja do Kamenskog bolju cestu

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom, a ministar Ćorić je gradonačelnike i načelnike upoznao sa svim mogućnostima koje će im biti na raspolaganju u 2018. godini, za koju je kazao da je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

"Što se tiče informiranja, odnosno edukacije, na razini cijele Hrvatske imamo na raspolaganju 42 milijuna kuna. U tijeku je i natječaj za financiranje izgradnje reciklažnog dvorišta, gdje imamo 214 milijuna kuna. Što se tiče nabavke vozila, riječ je o iznosima koji premašuju 150 milijuna kuna, a taj natječaj ide u svibnju. Ukoliko govorimo o izgradnji sortirnica, taj natječaj bit će vrijedan oko 350 milijuna kuna, a natječaj za nabavku spremnika trebao bi biti vrijedan oko 250 milijuna kuna. Većina ovih natječaja bit će kreirana tako da jedinice lokalne samouprave koje pristupe tim natječajima mogu očekivati financiranje iz fondova Europske unije od 85 posto vrijednosti projekata", kazao je ministar Ćorić.

Što se tiče projekta 'Lećevica', on je u fazi dovršavanja projekte dokumentacije, a ministar se nada kako će se u narednom razdoblju stvari po pitanju ovog projekta intenzivirati te očekuje da će projekt biti realiziran prije 2023. godine.

Župan Boban kazao je kako su obilazeći županiju proteklih dana naišli na slučajeve od nulte faze uređenja do vrlo visoke faze uređenja što se tiče komunalnog otpada. Upravo zato je i sazvao današnji sastanak, kako bi pronašli rješenje tog velikog problema.

"U ovom trenutku primarni je problem edukacija građana i na tome treba raditi. Paralelno s tim treba dovršavati Lećevicu i sortiranje otpada. Čuli smo danas od ministra koje aktivnosti i natječaji se očekuju u sljedeća dva mjeseca", kazao je župan Boban, priopćili su iz Splitsko-dalmatinske županije.

Nova vozila hitne medicinske pomoći Vrijednost 3,3 milijuna kuna Šest gradova u županiji dobiva nova vozila hitne pomoći Tomislav Ćorić Obilazak Ministar Ćorić na Karepovcu: Građani Splita mogu biti mirni