Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
SVINJOGOJSTVO

Ozbiljno smo se prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv svinjske kuge

Pojedinih dana organizirane su i tri edukacije dnevno, što pokazuje odgovornost naših ljudi, kaže Anušić
Foto: Osječko-baranjska županija
Kako bi se kvalitetnije sanirale posljedice i trajno spriječila bolest, posebno su vrijedne edukacije uzgajivača

Pojava afričke svinjske kuge na području Slavonije i Baranje uzdrmala je svinjogojstvo na tom području, a posljedice trpe uzgajivači s područja Osječko-baranjske županije, ukupno najvećeg proizvođača u tom sektoru, iako nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. S ciljem sprečavanja širenja bolesti, saniranja pretrpljenih gubitaka i osiguranja daljnje proizvodnje trenutačno se provodi niz mjera, i to od općinske, gradske i županijske do nacionalne razine i resornih institucija poput Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te naravno samih uzgajivača.

Osiguranje potpora uzgajivačima svinja zbog pretrpljenih gubitaka samo je jedna od aktualnih aktivnosti. Naime, Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede nastoje žurno pomoći uzgajivačima u borbi s ovim velikim izazovom. Tako je, uz ostale mjere, osigurana i financijska pomoć u iznosu od 12,5 milijuna eura. Iako nije izravno vezan za pojavu bolesti, proizvođačima će pomoći i upravo otvoren gotovo 31 milijun eura vrijedan natječaj Programa potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, pri čemu je za svinjogojski sektor osigurano 5,6 milijuna eura.

Kako bi se što kvalitetnije sanirale posljedice, ali i osigurali preduvjeti za sustavno i trajno sprečavanje pojave ove bolesti, posebnu vrijednost imaju edukacije uzgajivača, a to je i jedan od zaključaka nedavnog koordinacijskog sastanka.

– Zaključci ovog sastanka očito su ozbiljno shvaćeni te se provode na terenu. Pojedinih dana organizirane su i tri edukacije dnevno, što pokazuje odgovornost naših ljudi koji su se ozbiljno prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv ove opasne bolesti. Očekujem da se i u preostalim općinama i gradovima provedu intenzivne razmjene informacija i dodatne edukacije lokalnih uzgajivača radi učinkovitije borbe protiv afričke svinjske kuge i sprečavanja njezina daljnjeg proboja – ističe Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Da je suradnja prijeko potrebna, slažu se i u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, koja već četvrtu godinu zaredom provodi kampanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) "Zaustavimo afričku svinjsku kugu".

Gospodarski centar osječko-baranjska županija HAMAG-BICRO je prvi, a popunit ćemo sve prostore Gospodarski centar OBŽ U Gospodarskom centru OBŽ Sajam SALORI o lovu, ribolovu i kontinentalnom turizmu Od 1. siječnja do 30. srpnja ove godine OBŽ bilježi 142.627 noćenja, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine Izvrsni turistički rezultati Prvi put strani gosti brojniji od domaćih u omjeru 60:40