Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Projekt EPIcentar Sequoia Slatina vrijedan je 20,748.816 kuna

Oživljavanje zaštićene prirodne baštine, ali i turistički potencijal

Oživljavanje zaštićene prirodne baštine, ali i turistički potencijal
Foto: Mihaela Feldi
Radovi su započeli skidanjem crijepa i dotrajale građe s krovova obje zgrade budućeg centra te rušenjem dimnjaka.

Jedan od najvećih projekata na području grada Slatine je projekt EPIcentar Sequoia Slatina, vrijedan 20,748.816 kuna. Nositelj mu je Grad Slatina, a projektni partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i TZ grada Slatine.

Javni poziv za Program mjera razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grad Slatina osigurao 575.000 kuna potpora za poduzetnike

Hostel s 32 ležaja

Revitalizirat će se njime zaštićena prirodna baština, što je glavni cilj projekta, urediti edukativno-posjetiteljsko-informativni centar, odnosno izgraditi hostel s 32 ležaja, konferencijska dvorana, interpretacijski centar, dvorana za edukacije i prezentacije, ured za volontere i suvenirnice, uredit će se poučne staze u zaštićenom parku i oko mamutovca, restoran, dječje igralište i promatračnica... Projekt će izravno utjecati i na razvoj turizma te potaknuti društveno-gospodarski razvoj grada.

Krajem siječnja i u veljači započeli su konkretni, odnosno prvi vidljivi radovi, a kakvom dinamikom se odrađuju, došao se uvjeriti i sam gradonačelnik Denis Ostrošić obilaskom gradilišta, u pratnji suradnika.

Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema Odsjek za komunalni sustav Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema

Radovi su započeli skidanjem crijepa i dotrajale građe s krovova obje zgrade budućeg centra te rušenjem dimnjaka, a prema riječima glavnog inženjera gradilišta Slavena Gerenčira iz Domogradnje d.o.o. Virovitica, odrađeni su uglavnom svi radovi demontaže i rušenja.

Uređenje parka

– Sve se radi ručno jer objekt mora zadržati svoju prvobitnu formu i ne može se srušiti sve do temelja pa ispočetka graditi. Mora se sve pažljivo demontirati i rušiti samo pojedine dijelove objekta, stoga se čini kao da posao stoji, ali nije tako, puno je posla napravljeno, a budući da nam je i vrijeme dosta naklonjeno, radovi za sada teku prema dinamičnom planu i projekt bi trebao biti završen u roku, do 30. studenoga – istaknuo je Gerenčir.

Dodao je kako se trenutačno čekaju još određeni izvedbeni projekti kako bi se moglo krenuti s konstruktivnim radovima, odnosno armirano-betonskim i zidarskim radovima.

Energetska obnova zgrade Gradska knjižnica i čitaonica Slatina privremeno na novoj lokaciji u Vatrogasnom domu

U međuvremenu će se odraditi orezivanje i rušenje dotrajalih stabala i uređenje parka.