Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt pametnog grada

Pametne klupe sa super brzim internetom

pametna klupa
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Belišće je prvi grad u Hrvatskoj koji je pametne klupe Steora postavio i u sva prigradska naselja

Belišće je prvi grad u Hrvatskoj koji je postavio Steora pametne klupe u svih osam prigradskih naselja te u samom gradu. Građanima, ali i gostima donosi to besplatni internet i punjenje mobilnih uređaja.

Belišće ulaže u Bocanjevce primopredaja opreme Belišće ulaže u Bocanjevce, stvaraju se dodatni uvjeti za etno selo

– Klupe sadrže solarne panele, USB punjenje, mogućnost bežičnog punjenja uređaja, vrlo brzi internet i ugrađeni sustav hlađenja. Za ovo pametno rješenje grad Belišće dobio je i priznanje za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi, koje dodjeljuje Udruga gradova Inpuls – navode u Gradu Belišću.

Postavljena je i LED rasvjeta, čime je Belišće postao prvi grad u Slavoniji i Baranji koji je projektom energetski učinkovite javne rasvjete obuhvatio sva prigradska naselja.

Projekt vrijedan četiri milijuna kuna donio je, ističu, znatne uštede zbog smanjena potrošnje struje. Ugrađuje se upravo i pet solarnih elektrana na zgradama javne namjene, snage 115 kW. Proizvodit će više od 150.000 kWh, a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije R-SOL-E. Štedjet će to 30 do 40.000 eura godišnje.

radovi Projekt od 2,6 milijuna kn Uređivat će cestu u Belišćanskoj i Gupčevoj