Izbornik
Naslovnica Županije
U rad puštene tri fotonaponske elektrane

Pametne škole znaju kako smanjiti potrošnju energije i sačuvati okoliš

PROJEKT prekogranične suradnje vrijedan je 1,8 milijuna eura
1/5
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Solarne elektrane instalirane su u sklopu 1,8 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji

U Slavonskom Brodu i Lužanima u rad su puštene tri fotonaponske elektrane u okviru projekta "Inovativnim umom do pametnih ICT škola" ili skraćeno Pametne škole 2.

Riječ je o 1,8 milijuna eura vrijednom projektu prekogranične suradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu u Bosni i Hercegovini zamijeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelete, dok su na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji instalirani solarni fotonaponski sustavi koji se trenutačno postavljaju na još jednoj školi.

Uštede i do 70 posto
Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014.-2020., a implementiraju ga Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, Tuzlanski kanton i Brodsko–posavska županija.

Otvaranju fotonaponskih elektrana u Gimnaziji Matije Mesića, Srednjoj školi Antuna Matije Reljkovića te Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u ime Brodsko-posavske županije nazočili su župan dr.sc. Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić te resorna pročelnica Anica Vukašinović.

Župan Marušić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta koji će, kako je rekao, mnogo doprinijeti školama i ostati u nasljeđe generacijama koje dolaze.

– U proteklom razdoblju susretali smo se s velikim izazovima, a jedan od najvećih je energetska kriza. S obzirom na to da smo energetski obnovili mnoge objekte javne namjene i time ostvarili uštede energije i do 70 posto, vidjeli smo koliko solarne elektrane imaju smisla, i to ne samo u smanjenju troškova nego i u očuvanju okoliša – rekao je Marušić.

Ravnateljica Gimnazije Matije Mesića Lucija Brnić svim je sudionicima zahvalila na doprinosu u realizaciji projekta. Već u probnom korištenju solarne elektrane ova je škola ostvarila uštedu od 50 posto.

– Vrijednosti ovog projekta su višestruke. Neobično mi je drago što se pod našim krovom sada nalazi tako inovativan uređaj koji će smanjiti potrošnju energije – rekla je ravnateljica.

Dio Europskog zelenog plana
Petnaest fotonaponskih elektrana, s još jednom u najavi, izrađene su znanjem domaćih tvrtki, naime projektant ELVI d.o.o. i izvođač Đuro Đaković Elektromontaža tvrtke su s područja Brodsko-posavske županije.

Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić podsjetio je kako je cijeli projekt dio Europskog zelenog plana, koji je donesen 2019. kao odgovor na klimatske izazove.

– Ovo je mali kotačić u realizaciji tog plana koji je donesen u ciljem razvoja održivog gospodarstva, uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Europa si je dala zadatak da do 2050. godine bude neutralan zagađivač i zato su projekti poput ovog veoma važni i potrebni – poručio je Ćosić.

U OBITELJI Kos peta generacija njeguje vinsku tradiciju, od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu Preuređenje i izgradnja modernog proizvodnog pogona Važna je tradicija, ali inovacije i investicije su ključ uspjeha NATJECATELJI Bačvatlona guranjem bačve uz zmajevački surduk otvorili su vinsku cestu Vinatlona na kojoj su brojne posjetitelje čekala najbolja baranjska vina Vrhunska eno i gastro manifestacija Vinatlon 2023. – rekordan broj posjetitelja na festivalu vina Okupljenima su se na svečanosti obratili rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić, direktorica Podravke Martina Dalić i državna tajnica u Ministarstvu znanosti Iva Ivanković Četiri laboratorija i pet predavaonica Stvarat ćemo kvalitetne kadrove koji će raditi u tvrtkama u našem kraju