Izbornik
Naslovnica Županije
Preuređenje i izgradnja modernog proizvodnog pogona

Važna je tradicija, ali inovacije i investicije su ključ uspjeha

U OBITELJI Kos peta generacija njeguje vinsku tradiciju, od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Na otvaranju nove Vinarije Kos župan Kožić istaknuo je da Zagrebačka županija već 22 godine, otkako je otvorena zelinska vinska cesta, podupire rad vinara

Nasuprot obiteljske kuće, kleti i rustikalne kušaonice ovih dana je u Hrnjancu u Svetom Ivanu Zelini svečano otvorena nova, moderna Vinarija Kos. U srcu Zagrebačke županije otvorenje je uslijedilo nakon preuređenja i izgradnje modernog proizvodnog pogona i podruma koji je krajem protekle godine pušten u pogon.

Ideja stara 15 godina
Otvaranjem vinarija poput ove, koja njeguje obiteljsku tradiciju, Zagrebačka županija jača infrastrukturu turističkih proizvoda koji privlače domaće i inozemne turiste. Veći dio novog kompleksa zauzima proizvodni pogon opremljen novom tehnologijom koja omogućuje bolju kontrolu proizvodnje, fermentacijskih procesa i dozrijevanja vina, dok je u drugom dijelu zgrade moderna kušaonica. Inače, kapacitet podruma je do 100.000 litara. Vinar Željko Kos kazao je kako ideja o izgradnji novog kompleksa u obitelji živi 15-ak godina, a s realizacijom su krenuli prije dvije godine. Zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji te naglasio kako bi volio vidjeti više ovakvih primjera.

– Želja nam je da i neke druge obitelji i mlade vinare potaknemo na ovakve pothvate jer je to važno za cijeli kraj – zaključio je Željko. Nositelj gospodarstva mladi vinar Karlo Kos naglasio je kako je tradicija u njihovoj obitelji jako važna, ali da su inovacije i investicije ključ za uspijeh.

– Podrum je srce proizvodnje, vina ondje fermentiraju, a zatim i dozrijevaju – objašnjava Karlo, dok prezentira čašu vina mlade berbe koje još i nije spremno za distribuciju. Ono što je posebno u ovoj vinariji jest betonsko jaje, koje, objašnjavaju, omogućuje proizvodnju vina različitih stilistika, a primjenjuje se kako bi se postigao što veći efekt maceracije i bogatstvo okusa. Naime, radi se o procesu koji se zbiva u bačvi, ili u ovome slučaju betonskom jajetu, poslije berbe kada mlado vino tijekom inicijalnog perioda dozrijeva s kožicom grožđa kako bi imalo što bogatije arome.

Obitelji Kos mnogo uspjeha u radu nije propustio poželjeti i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

– Ovo je jedna od najsuvremenijih vinarija na prostoru Zagrebačke županije. Obitelj Kos ima tradiciju i kvalitetu, a uz njihovu volju, trud, usavršavanje i zajedništvo, rezultati neće izostati – kazao je župan Kožić. Prisjetio se i kako je točno u ovo vrijeme prije 22 godine kao župan nazočio otvorenju zelinske vinske ceste.

Impresivni rezultati
– Tada smo na neki način udarili temelje vinarstva i od tada snažno podupiremo rad naših vinara koji ostvaruju impresivne rezultate – zaključio je župan.

Inače, u obitelji Kos peta generacija njeguje stoljetnu vinsku tradiciju, od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu. Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu u Zelinskom vinogorju, danas obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot i autohtonu kraljevinu, a proizvode i pjenušce te su dobitnici mnogobrojnih nagrada. Nalaze se u Hrnjancu na poznatoj Vinskoj cesti zelinskog kraja, posjeduju vrlo uređeno gospodarstvo s prostranom i modernom obiteljskom kućom. Uz nezaobilaznu vrsnu kapljicu, svakome će ostati u sjećanju bakina kuhinja i odlične "perice" te drugi domaći specijaliteti.

NATJECATELJI Bačvatlona guranjem bačve uz zmajevački surduk otvorili su vinsku cestu Vinatlona na kojoj su brojne posjetitelje čekala najbolja baranjska vina Vrhunska eno i gastro manifestacija Vinatlon 2023. – rekordan broj posjetitelja na festivalu vina Okupljenima su se na svečanosti obratili rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić, direktorica Podravke Martina Dalić i državna tajnica u Ministarstvu znanosti Iva Ivanković Četiri laboratorija i pet predavaonica Stvarat ćemo kvalitetne kadrove koji će raditi u tvrtkama u našem kraju RASLE CIJENE MATERIJALA Najveće povećanje odnosi se na Odjel za komunalne djelatnosti za održavanje prometnica Rast cijena na tržištu Drugim rebalansom gradski proračun "deblji" za 12 milijuna eura