Izbornik
Naslovnica Gradovi
Rast cijena na tržištu

Drugim rebalansom gradski proračun "deblji" za 12 milijuna eura

RASLE CIJENE MATERIJALA Najveće povećanje odnosi se na Odjel za komunalne djelatnosti za održavanje prometnica
Foto: Grad Samobor
Najveće povećanje, 6,9 milijuna eura, odnosi se na rashode Upravnog odjela za komunalne djelatnosti za redovno i izvanredno održavanje prometnica, uključujući ceste za koje su osigurani vaučeri iz Fonda solidarnosti

Uvažavajući potrebu za uključivanje poslovnog rezultata iz 2022. u proračun za 2023. pristupilo se izradi drugih izmjena i dopuna proračuna Grada Samobora za 2023. ponajviše radi žurnog osiguranja sredstava nastavno na stvarno utvrđene troškove izgradnje i rasta cijena na tržištu te novo predloženih potreba upravnih tijela po projektima i aktivnostima.

Drugim rebalansom proračun je povećan sa 64,5 milijuna eura na 76,2 milijuna eura, a usklađeni su i pojedini planski iznosi iz posebnih propisa, uvrštene su nove aktivnosti i projekti te izvršena preraspodjela između postojećih projekata i aktivnosti. Izvršene su promjene na 747 analitičkih proračunskih stavki što je rezultiralo povećanjem iznosa proračuna za 11,8 milijuna eura, odnosno za 18,25%. Najveće povećanje, 6,9 milijuna eura, odnosi se na rashode Upravnog odjela za komunalne djelatnosti za redovno i izvanredno održavanje prometnica, uključujući ceste za koje su osigurani vaučeri iz Fonda solidarnosti.

Tu je i povećanje sredstava za rekonstrukciju cesta, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza i parkirališta te rekonstrukciju javne rasvjete. Povećao se i planirani iznos za izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića, za novelaciju postojeće projektne dokumentacije objekata osnovnih škola, kupnju nekretnine i zemljišta za izgradnju zgrada javne namjene...

Povećavana su sredstva za rekonstrukciju zgrade DV Izvor, izgradnju DV u Molvicama, reviziju projekta sportske dvorane i dogradnju OŠ Milan Lang, za održavanje škola, idejno rješenje za OŠ Bogumil Toni i projektnu dokumentaciju za područnu školu Celine. Izmjenama su osigurana i dodatna sredstva za ulaganje u Planinarski dom Ivica Sudnik, izradu projektne dokumentaciju za Inkubator II MTS-a te za turističke manifestacije i programe.

Rebalans osigurava i sredstva za otkup zemljišta s ciljem njegovog okrupnjavanja, za izmjene i dopune prostornog plana, izradu ePlanova. Izmjenama će se osigurati sredstva za donaciju Gradskom društvu Crveni križ Samobor, sredstva za gradnju vodoopskrbnih objekata, održavanje zelenih i javnoprometnih površina, biciklističkih staza, parkirališta, sanaciju klizišta, rekonstrukciju javne rasvjete i drugih stavki.

U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske DVD Cvetković ugostio vatrogasne puhačke orkestre Sviraju klasiku, moderne pop i rock-pjesme, pa i polke, jazz te swing Ova sortirnica dio je jedne veće priče, a to je Reciklažni centar Grada Bjelovara, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak Najsuvremeniji način gospodarenja otpadom Završena sortirnica za odvojeno prikupljeni otpad U sklopu proslave Dana grada održani su i brojni događaji u organizaciji našičkih udruga, ali i zabavni program u organizaciji TZ-a Grada Našica Našice proslavile 794. rođendan: "U povijesnom smo trenutku"