Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
veliki pothvati u čazmi

Park Arboretum pri kraju, traju radovi na Gradini

Foto: Grad Čazma
Uredit će se zanimljiv arboretum s autohtonim biljkama koje će djeci na zabavan način približiti život biljaka i educirati ih o zanimljivim biljnim vrstama u školi u prirodi

Park Arboretum koji se nalazi između Interpretacijsko-rekreativnog centra, budućeg biološkog bazena, Osnovne škole Čazma i autobusne stanice, uskoro će biti završen.

Čazma na Dva parkirališna mjesta U Čazmi postavljena punionica za električna vozila

Kao što je bilo i predviđeno, kraj lipnja označit će završetak radova koji će predstavljati dio cjelovite informacijsko-obrazovne priče interpretacije prirode i biološke raznovrsnosti područja Čazme.

– Cilj ovog elementa je uređenje zanimljivog arboretuma s autohtonim biljkama koje će djeci na zabavan način približiti život biljaka i educirati ih o zanimljivim biljnim vrstama u školi u prirodi. Uređenje Parka Arboretuma važno je i zbog skraćivanja puta djeci od autobusne stanice do škole te će na taj način djeca ujedno dobiti sigurniji put od i do škole, kroz tematsko-poučni put koji će svakodnevno služiti djeci i voditi ih kroz razne sadržaje – rekla je voditeljica projekta Čazma Natura Dajana Petrina pri posjetu gradonačelnika Dinka Piraka.

Osim ovog velikog pothvata, nastavljaju se i konzervatorsko-restauratorski radovi kojima se štite ostaci zidova bedema lokaliteta Gradine te pregradni zidovi arhitekture srednjovjekovne utvrde, dijela koji sigurno potječe iz 13. st. Završit će obnovom jugozapadne kule utvrde, koja je građena krajem 15. st.

čazma Grad u kojem se parkiranje ne plaća dobio 18 novih mjesta

Radovi, koje nadzire Konzervatorski odjel, vrijedni su oko 400 tisuća kuna, dok ih Ministarstvo kulture financira sa 160 tisuća kuna, a ostatak Grad Čazma.