Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Proslavu jubileja “začinili” obnovom crkve

Pedeset zlatnih godina župe u Kuzmici

Župljani su slavili uz dva pečena vola i bogat kulturno-umjetnički program
1/11
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Župnik Ivica Bošnjak: Cilj je našeg okupljanja i naše zajedništvo u ovom vremenu kada se možda povlačimo u sebe i svoje domove

Vrijedan jubilej proslavila je u subotu Župa svetog Kuzme i Damjana u Kuzmici kod Pleternice. Pedeset zlatnih godina postojanja vjerni su župljani obilježili na najljepši mogući način, u duhu zajedništva s dva pečena vola, za što se, uz sponzore, u najvećem dijelu pobrinuo generalni pokrovitelj Grad Pleternica. U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su folkloraši iz Požege, Pleternice, Jakšića, Grabarja, Buka te prvi put KUD “Orljavica” iz Kuzmice, a kao gosti večeri nastupili su članovi tamburaškog sastava Bisernica. Nagradu za dugogodišnje djelovanje u župi dobili su stalni đakon Ivo Grbeš i orguljašica Katica Vrgoč.

Sokolovac Vrijedan jubilej HPD “Sokolovac” obilježio 120. obljetnicu

– Kad se naše ruke slože i kad se sve hoće, onda se uistinu i može. Cilj našeg okupljanja nije samo proslava obljetnice župe nego i naše zajedništvo u ovom vremenu kada se možda povlačimo u sebe i svoje domove. Jako je bitno da imamo živu zajednicu, i onu društvenu i župnu, jer blagoslov je ona župa koja živi svoje zajedništvo – istaknuo je župnik Ivica Bošnjak koji od prošlog ljeta upravlja župom.

Prisutne je kratko pozdravila i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Župa svetog Kuzme i Damjana prije pola stoljeća odvojila se od Župe sv. Terezije Avilske u Požegi te postala samostalna. Naselja Dervišaga, Kuzmica, Srednje Selo, Viškovci i Blacko postala su dio nove župe. Rijetko koja župa kao ova može se pohvaliti tako brojnim duhovnim, svećeničkim, redovničkim i vjeroučiteljskim zvanjima te prisustvom stalnog đakona. Obilježavanje obljetnice bilo je i prilika za proslavu obnove vanjskog dijela crkve, koja je tako u novom ruhu dočekala zlatni jubilej. U župi se nadaju da će u budućnosti obilježiti mnogo jubileja te kako je ovo samo prvi u nizu. 

OŠ fra Kaje Adžića Odlazak cijelih obitelji U godinu dana pleternička škola izgubila četiri razreda Antonija Jozić Odluka vijeća Uz muzej bećarca Pleternica dobiva i prvi Trg bećarca u svijetu