Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Potpisan Memorandum o suradnji

PGŽ će razvijati program pametnin naselja

Rijeka
Foto: Grad Rijeka
Uspostava inovativnih modela najma ili kupnje stanova, financiranje gradnje projekata pametnih naselja te nabave projekta pametnih naselja kao i suočavanje s rizicima pametnih naselja neka su od područja na kojima će se raditi

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisan je Memorandum o suradnji na razvoju pametnih naselja u skladu s koncepcijom pametnih gradova između Sveučilišta Rijeka i javne ustanove Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije.

školstvo Primorsko-goranska županija Za bolju i zanimljiviju školu daju 1,5 milijuna više od zakonskog standarda

Sporazum su potpisali Vedran Kružić, ravnatelj javne ustanove Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije, Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Saša Drezgić, predstojnik Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci.

Suradnjom se planira poboljšati kvaliteta procesa pripreme i predlaganja društveno potrebnih javnih projekata i pronaći nove poslovne modele u provedbi projekata pametnih naselja. Uspostava inovativnih modela najma ili kupnje stanova, financiranje gradnje projekata pametnih naselja te nabave projekta pametnih naselja kao i suočavanje s rizicima pametnih naselja neki su od područja na kojima će se angažirati resursi potpisnica Memoranduma. 

Učka Primorsko-goranska županija Napravljen prvi korak za gradnju najduže žičare u Europi

Župan Zlatko Komadina naglasio je kako je ovaj Memorandum direktan produkt Sporazuma o suradnji u području Pametne specijalizacije koji su sklopili Sveučilište Rijeka i Primorsko-goranska županija. Digitalna Hrvatska ne može biti samo u velikim gradovima nego i u ruralnom prostoru, a s obzirom na to da imamo ljude koji mogu, hoće i znaju, očekuje uspješnu suradnju.

Ravnatelj Vedran Kružić smatra da je potpisivanje Memoranduma važan je korak ka razvoju pametnih specijalizacija i transformaciji Županije u "pametnu regiju". Inovativni projekti i korištenje novih tehnologija učinit će život kvalitetnijim. Nova rješenja testirat će se kroz pilot projekte i njihova će praktična primjena biti primjer ostalim regijama. Industrija pametnih specijalizacija razvit će kvalitetna radna mjesta i privući građane na sudjelovanje u kreiranju i korištenje alternativnih rješenja u svakodnevnom životu.

Mali Lošinj TZ Mali Lošinj Tečaj stranog jezika, posebna kartica za bolju suradnju s iznajmljivačima