Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
TZ Mali Lošinj

Tečaj stranog jezika, posebna kartica za bolju suradnju s iznajmljivačima

Mali Lošinj
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Po podacima iz Turističke zajednice, na području Grada Malog Lošinja je 1090 iznajmljivača kod kojih je 2175 smještajnih jedinica sa 6411 osnovnih kreveta u apartmanima, sobama, kućama za odmor

S obzirom na veliki udio privatnog smještaja u ukupnom smještaju i noćenjima na Lošinju te zbog povećanja kvalitete ponude, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja ove godine provodi niz aktivnosti u suradnji s privatnim iznajmljivačima.

Projekt je financijski težak 7,1 milijun kuna, a čak 6 milijuna kuna osigurano je iz eu fondova Kreće izgradnja Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici

- Od ukupnih lanjskih gotovo 2,4 milijuna noćenja na Lošinju, čak 18,5 posto je ostvareno upravo u privatnom smještaju, koji čini 29 posto u ukupnim krevetima. Stoga smo odlučili dodatno pojačati suradnju s privatnim iznajmljivačima kroz razne marketinške i druge aktivnosti, te kroz neke pogodnosti kako bi se još bolje priredili i realizirali prihvat gostiju ove sezone - poručuje direktor malološinjske Turističke zajednice Dalibor Cvitković.

Podsjeća i da je visina paušalnog poreza po krevetu za iznajmljivače u ovoj godini ostala ista kao do sada, odnosno iznosi 300 kuna za A razred turističkog mjesta, dok paušal boravišne pristojbe za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu iznosi 345 kuna - A razred.

Zadržavanje paušala po krevetu na istoj razini iz Grada Mali Lošinj su objasnili željom da privatne iznajmljivače ne opterete dodatno, nego da ih potaknu na nastavak ulaganja. Tim više što su im se već povećala davanja zbog novog sustava gospodarenja otpadom.

Ledeno doba u Tunelu Tunel Ri Ledeno doba u Tunelu

- U okviru svog programa rada Turistička zajednica će i ove godine sufinancirati ulaganja u marketinške aktivnosti koje pomažu promociji obiteljskog smještaja, u suradnji sa školama stranih jezika organizira i sufinancira tečajeve stranih jezika za iznajmljivače i članove njihovih obitelji, a svaki iznajmljivač ima pravo i na posebnu karticu, kojom ostvaruje niz pogodnosti pri kupovini u trgovinama na području Grada Malog Lošinja te korištenju raznih usluga koje nude partneri u projektu - kaže Cvitković.

S partnerima će početkom travnja organizirati i dvodnevni forum "Inovativni privatni" gdje će iznajmljivačima predstaviti turističke novitete i podijeliti im vrećice za selektivno odvajanje otpada, a nakon toga i sadnice cvijeća, provest će i edukaciju o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini cresko-lošinjskog otočja i druge programe.

Vrh Vojak na nadmorskoj visini 1396 m planine Učka Projekt Učka 360˚ Centar za posjetitelje bit će izgrađen na 930 metara nadmorske visine

- Vjerujemo da ćemo i ove godine zabilježiti povećanje turističkih noćenja od oko 2 posto, koliko smo imali i u 2018. u odnosu na 2017. s ukupnih gotovo 2,4 milijuna noćenja, a takav rast držimo umjerenim i održivim. S toliko noćenja lani smo se svrstali među vodeće hrvatske destinacije po broju ostvarenih noćenja, što je zasigurno rezultat cjelogodišnjeg truda i ulaganja svih partnera u destinaciji - kaže Cvitković.

Po podacima iz Turističke zajednice, na području Grada Malog Lošinja je 1090 iznajmljivača kod kojih je 2175 smještajnih jedinica sa 6411 osnovnih kreveta u apartmanima, sobama, kućama za odmor, što čini 29 posto među krevetima u svim vrstama smještaja.

Opatija 'Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!' Nizozemska princeza u Opatiji govorila o djeci

U tom je smještaju lani ostvareno 4 posto više noćenja nego u 2017. ili gotovo 439,2 tisuće, što je udjel od 18,5 posto u ukupnim noćenjima.

Ukupno u svim vrstama smještaja na Lošinju je 22.103 kreveta, od čega u hotelima nešto malo više od 3000 ili oko 14 posto od ukupnih kreveta, dok je u kampovima 9362 kreveta ili 42,4 posto, a u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj 3283 kreveta ili 15 posto.

Platak Promocija 11 lokacija Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ uređuje se europskim novcem