Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Projekt Učka 360˚

Centar za posjetitelje bit će izgrađen na 930 metara nadmorske visine

Vrh Vojak na nadmorskoj visini 1396 m planine Učka
1/8
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
"Siguran sam da će novi sadržaji biti magnet za posjetitelje i sve koji vole prirodu"

Početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje "Poklon", u kojeg će biti uloženo oko 25 milijuna kuna, a gradi se u sklopu projekta Učka 360°, u petak je svečano obilježen na prijevoju Poklon na Učki.

Predstavljanje kalendara Primorsko-goranske županije za 2019. Primorsko-goranska županija Glazbenici i ljepote županije na kalendaru za 2019.

Izgradnja Centra za posjetitelje "Poklon" na oko 930 metara nadmorske visine je središnja aktivnost projekta Učka 360°, vrijednog ukupno 49,9 milijuna kuna.

Centar će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade, odnosno izgradnjom u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima. Izvođač je tvrtka De Conte iz Labina, a završetak svih radova očekuje se 2020.

Foto: Grad Opatija

Novi sadržaji omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, unaprjeđenje turističke ponude, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom razvoju tog odredišta.

Projekt Učka 360˚ pokrenula je Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom BIOM.

Uz izgradnju i opremanje Centra na Poklonu, predviđena je izgradnja još četiri objekta - volontersko- informacijskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica. Planira se i razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.

zlatko komadina: 'Smatramo da treba dodatno ulagati u Gorski kotar'

Projekt sufinanciraju Europska unija s bespovratnih 32,7 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 3,4 milijuna kuna, a ostatak novca osiguravaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te partneri.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je da je riječ o projektu koji obuhvaća ukupno pet infrastrukturnih objekata i početak je realizacije značajnih infrastrukturnih objekata na Učki, što je do sada bio objektivan nedostatak Parka prirode Učka. "Siguran sam da će novi sadržaji biti magnet za posjetitelje i sve koji vole prirodu", dodao je.

Naglasio je da projekta ne bi bilo da nije bilo koordinacije i zajedničkog rada svih sudionika, da slijede radovi, otvaranje centra, a potom i drugih objekata.

Snijeg u Delnicama Zimska služba U Delnicama ujutro 17 cm snijega

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka rekao je da će novi centar omogućiti iskorak u turističkoj ponudi, načinu upravljanja i u povećanju standarda u zaštiti prirode, a s početkom rada zaposlit će se i novi djelatnici.

Pojasnio je da je gospodarska zgrada, koja će biti preuređena u centar, izgrađena 1953., ne koristi se od 2002., a rješavanje imovinsko-pravnih odnosa počelo je još 2006. godine.