Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
zlatko komadina:

'Smatramo da treba dodatno ulagati u Gorski kotar'

Foto: Gorski kotar
Gorući problem Gorskog kotara je svakako depopulacija. Važno je da stanovnici imaju jednaku dostupnost svega, od obrazovanja do zdravstvene zaštite

Župan Zlatko Komadina prije nekoliko dana odgovarao je na pitanja novinara o Fondu za Gorski kotar te istaknuo da je Gorski kotar posebno mjesto i da se kroz upravne odjele moraju poticati programi i projekti.

Snijeg u Delnicama Zimska služba U Delnicama ujutro 17 cm snijega

"Smatramo da treba ulagati dodatna sredstva, jučer smo trebali imati sastanak, ali je odgođen zbog snijega", kazao je te dodao da je Gorski kotar uvijek imao posebno mjesto u županijskom proračunu. Jedinice lokalne samouprave Gorskog kotara koje se prijave za sredstva Fonda, moći će same poticati programe koje smatraju potrebnima, a koji su sukladni Strategiji razvoja Županije.

"Moramo biti pošteni, 9 je općina i gradova, nije to prevelik novac, ali je isključivo za njih", istaknuo je te kazao da dio sredstava, nakon razrade kriterija, svakako treba ići za sektor poduzetništva jer su radna mjesta najvažnija kako bi ljudi u Gorskom kotaru ostali živjeti. 
Župan je već ranije spominjao kako postoje prevelike razlike između primorskog i gorskog dijela Županije.

Pomoć švicarske vlade Goranima 21,5 milijuna franaka za projekte vodoopskrbe i odvodnje

"Imamo jako bogatih općina i gradova gledajući GDP per capita ili proračun po glavi stanovnika. Gorski kotar svakako ovdje ne spada, čak dijelom po indeksaciji spada u podrazvijena područja", rekao je župan i dodao da čak su i goranska podrazvijena područja razvijenija od nekih slavonskih područja i mjesta Dalmatinske zagore te da se radi o prostoru koji bi mogao ostati bez stanovništva ako se ne potakne po bilo kojoj osnovi. 

Gorući problem Gorskog kotara je svakako depopulacija. Važno je da stanovnici imaju jednaku dostupnost svega, od obrazovanja do zdravstvene zaštite. 

Kriteriji vezani za Fond trebali su biti razrađeni jučer na sastanku s goranskim gradonačelnicima i načelnicima, ali je odgođen zbog vremena. Župan je kazao da je kriterije potrebno prilagoditi krajnjim korisnicima, dok će iznos na godišnjoj razini biti 3 milijuna kuna, pored ostalih proračunskih sredstava.

Psihijatrijska bolnica Rab obnova objekata bolnice 15 milijuna kuna za bolje uvjete u Psihijatrijskoj bolnici Rab