Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Pomoć švicarske vlade

Goranima 21,5 milijuna franaka za projekte vodoopskrbe i odvodnje

Foto: Primorsko-goranska županija
Predviđa se da će kao rezultat projekata 90% kućanstava biti priključeno na sustav odvodnje do 2020.

Otvoreni su radovi na projektima poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u Delnicama, Fužinama i Brod Moravicama koji će pridonijeti zaštiti podzemnih voda i održivom gospodarskom razvoju.

Projekti su financirani sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a njihova ukupna vrijednost je 21,5 milijuna švicarskih franaka, od čega je švicarski doprinos 85%, a doprinos RH 15%.

Branje maslina na Cresu Berba na Cresu Županija ima 23 jedinstvene sorte maslina

Predstavljanju projekata nazočili su zamjenik župana Petar Mamula, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, Nj. E. veleposlanica Švicarske Konfederacije u RH Emilija Georgiev Regamey, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te čelnici lokalnih općina i grada Delnica. 

"Republika Hrvatska i Švicarska već tri godine uspješno surađuju na provođenju Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u sklopu kojeg se realizira 11 projekata u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Većina tog iznosa ulaže se upravo u projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture", istaknula je veleposlanica. 

Zamjenik župana Petar Mamula zahvalio se švicarskoj vladi na financijskoj pomoći za ove važne infrastrukturne projekte te naglasio da je PGŽ partner lokalnim samoupravama Gorskog kotara u svim projektima.

"Stoga smo i u ovome odlučili sudjelovati u dijelu nacionalne komponente kroz financiranje izrade projektne dokumentacije", istaknuo je Mamula.

Psihijatrijska bolnica Rab obnova objekata bolnice 15 milijuna kuna za bolje uvjete u Psihijatrijskoj bolnici Rab

Predviđa se da će kao rezultat projekata 90% kućanstava biti priključeno na sustav odvodnje do 2020. Osim toga, u aglomeracijama Delnice, Fužine i Brod Moravice smanjit će se stopa gubitka pitke vode s 52 posto u 2015. na 34 posto u 2020. godini. 

Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU, a cilj je smanjivanje ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području EU.

Za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala sredstva u iznosu od 45 milijuna CHF u svrhu smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije. Švicarsko-hrvatski program suradnje provodit će se do prosinca 2024. godine.

45. Marunada u Lovranu 45. marunada u lovranu ponovno osvaja posjetitelje Manifestacija koju je i britanski Guardian proglasio jednom od najboljih u Europi