Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Berba na Cresu

Županija ima 23 jedinstvene sorte maslina

Branje maslina na Cresu
Foto: Primorsko-goranska županija
Urod s berbe dostavljen je na preradu u PZ Cres, a dobiveno ulje bit će korišteno za promociju u sklopu raznih sajmova, manifestacija i izložbi u organizaciji Centra i Kašetice primorsko-goranske

Djelatnici Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, članovi PZ Cres i djelatnici županijskog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj sudjelovali su u berbi maslina na lokalitetu Gracišća na Cresu, priopćili su iz Primorsko-goranske županije.

Opatija 'Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!' Nizozemska princeza u Opatiji govorila o djeci

CPRR PGŽ je od PZ Cres zakupio 0,8 hektara poljoprivrednog zemljišta za sadnju kolekcijskog nasada autohtonih sorti maslina. Zemljište je uređeno, postavljena je zaštitna ograda i sustav za navodnjavanje kap po kap te je ove jeseni posađeno 150 sadnica 22 sorte maslina jedinstvenih za PGŽ.

U suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu napravljena je inventura i genetska istraživanja maslina u PGŽ-u te se došlo do podatka da u županiji postoje 23 jedinstvene sorte maslina. Sve su one našle mjesto u kolekcijskom nasadu Centra u cilju zaštite, edukacije, raznih istraživanja i, u budućnosti, proizvodnje sadnog materijala.

Urod s berbe dostavljen je na preradu u PZ Cres, a dobiveno ulje bit će korišteno za promociju u sklopu raznih sajmova, manifestacija i izložbi u organizaciji Centra i Kašetice primorsko-goranske.

Platak Projekt Nova ulaganja u Platak i izgradnja novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom Učenici su na 30 stabala ubrali oko 100kg maslina Berba Biogradski osnovnoškolci ubrali više od 100 kg maslina