Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Projekt

Nova ulaganja u Platak i izgradnja novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom

Platak
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Polugodišnjim izvještajem o izvršenju proračuna utvrđen je višak prihoda nad rashodima od 64,2 milijuna kuna, od kojih se 52 milijuna odnosi na višak županije, a 10,1 milijun na proračunske korisnike

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak većinom glasova prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju županijskog proračuna za 2018., odluku o nastavku ulaganja u Sportsko-rekreacijski centar Platak te o prodaji zgrade u kojoj je Dom zdravlja u Novom Vinodolskom kako bi se izgradila nova zgrada.

Novi Vinodolski Projekt Najavljena izgradnja novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom

Polugodišnjim izvještajem o izvršenju proračuna utvrđen je višak prihoda nad rashodima od 64,2 milijuna kuna, od kojih se 52 milijuna odnosi na višak županije, a 10,1 milijun na proračunske korisnike.

Odlukom o financiranju gradnje sustava za zasnježenje i uređenje cjelogodišnjih sadržaja u sklopu Platka županija se obvezala da će za taj sustav 2018. izdvojiti tri milijuna kuna, 2019. osigurat će 12 milijuna, a 2020. još 11,7 milijuna kuna. Uz potporu projektu, u raspravi je ocijenjeno da u sadašnjoj ekonomskoj situaciji svako daljnje ulaganje u Platak nije opravdano te da bi se novac trebao upotrijebiti na drugi način.

Troškovi izgradnje novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom procijenjeni su na 10 milijuna kuna. To je zajednički projekt s lokalnom samoupravom, koja ustupa zemljište, a gradnja će se financirati prodajom sadašnjeg Doma zdravlja. 

Prihvaćena je i odluka o izmjeni društvenog ugovora Ekoplusa, koji upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćinom, a uključuje izmjene do registracije, na koju je bilo oporbenih primjedaba. 

Komadina je rekao da će uskoro biti još jedna izmjena društvenog ugovora. "Predložit ću izmjenu društvenog ugovora tako da naš poslovni udjel u Ekoplusu prenesemo na Općinu Viškovo, da se ona brine o zdravlju svojeg stanovništva jer smo mi svoju misiju izvršili. Sagradili smo Marišćinu, ona mora funkcionirati u skladu sa zakonom. Predložit ćemo i da predsjednik Skupštine Ekoplusa bude onaj koji ima većinski udjel - u tom slučaju ili načelnica Viškova Sanja Udović ili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel", rekao je. 

Komadina je poručio da će zato ili promijeniti poslovnik ili dati veći udjel Općini Viškovu, da se shvati da je to komunalna djelatnost i da je zaštita zdravlja građana najvažnija, a u tom slučaju zdravlje građana štite oni koji su glas u ime tih građana u Općini Viškovu.

HDZ-ov vijećnik Lovorko Gržac postavio je na aktualnom satu pitanje koje se, kako je rekao, "tiče izjave koju je za jednu medijsku kuću dao dožupan Petar Mamula" i koju u najmanju ruku smatra skandaloznom. "Dožupan Mamula je izjavio da je Gomirje najzapadnije srpsko mjesto u ajmo reći Republici Hrvatskoj, o čemu postoji snimka", rekao je Gržac, dodajući da je "Republika Hrvatska država, kome se to sviđalo ili ne, to se ne može staviti pod navodnike, nego se piše velikim slovom". Župana Komadinu je upitao je li Mamulina izjava primjerena. 

Platak sportsko rekreacijski centar Najavljene investicije u sustav zasnježenja na Platku

Komadina je odgovorio da je protiv isključivosti i izjava koje "šire netrpeljivost među nacijama".

"Poznajući Mamulu, sumnjam da je imao takve namjere", rekao je i dodao kako može reći da Mamula jest Srbin, ali nije srpski nacionalist.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić je dodao da je 'ajmo reći' poštapalica, ali netko nameće tu temu, te da od muhe ne treba raditi slona. 

Mamula je, govoreći o nekim napisima na društvenim mrežama, rekao da se od veličanja četništva i neprimjerenih simbola u svakoj prilici jasno i glasno ograđuje.  Izjavu je dao nakon službenog posjeta Čačku i festivalu trube u Guči, uz udrugu čiji su članovi od županije dobili novca za posjet tom festivalu.

"Izjave o kojima govorite nisam dao", rekao je te dodao kako uvijek jasno kaže otkuda dolazi i čiji je državljanin.

"Isticao sam da dolazim iz Gomirja, mjesta iz županije koje ima najzapadniji pravoslavni manastir Srpske pravoslavne crkve u RH, pa i u EU, koje je naseljeno pretežito srpskim stnovništvom", rekao je.

Dodao je da bi, da postoje dvojbe o njegovoj izjavi, instuitucije već odradile svoj posao. Rekao je da ga žalosti što se "po pojedinim društvenim mrežama od osoba, Velimira Bujanca i sličnih, pokušava nametnuti stereotip koji smo davno uklonili s ovih područja te što se neki od odgovornih političara u županiji hvataju na te zamke".  

Škola Hreljin BAKAR Otvorena nova školska sportska dvorana