Izbornik
Naslovnica Županije
Prevencijom do zdravlja

Pilot-projekt "Preventivni zdravstveni pregledi" počeo u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije

PREVENTIVA je najbolji način suočavanja sa zdravstvenim problemima
1/2
Foto: OBŽ
Procjenjuje se da bi rezultat ovih pregleda nakon nekoliko godina mogao biti ušteda oko 18 milijuna eura godišnje, rekao je je ministar zdravstva Vili Beroš

Pregledom prvog pacijenta u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije u Osijeku, počeo je proteklog tjedna nacionalni pilot-projekt "Preventivni zdravstveni pregledi". Naime, pilot-projektom je obuhvaćeno pet hrvatskih županija, među kojima je i Osječko-baranjska, a preventivni pregledi obuhvaćaju pacijente starije od 40 godina koji u prethodne dvije godine nisu bili kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine. Na pregled će ih pozivati HZJZ, a procjenjuje se da će do kraja rujna, dokad traje pilot-projekt, na razini države biti pregledano oko 1000 osoba, od kojih je oko 200 iz ove županije.

Početku pilot-projekta u Osijeku nazočili su ministar zdravstva Vili Beroš i župan Ivan Anušić.

– Preventiva je najbolji način suočavanja sa zdravstvenim problemima. Procjenjuje se da bi rezultat ovih pregleda nakon nekoliko godina mogao biti ušteda oko 18 milijuna eura godišnje, što se može preusmjeriti za druge potrebe zdravstva – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Župan Ivan Anušić naglasio je da je prevencija ključni alat ne samo u zdravstvu, u spašavanju života i zdravlja, nego u svim segmentima društva.

– Prevencija uvijek daje najbolje rezultate i stoga dobiva sve više na važnosti. Naravno, ona ne može donijeti pozitivne pomake i rezultate "već sutra", nego nakon određenog vremena, a tada će se vidjeti da će se postotak oboljelih i troškovi početi smanjivati jer će prevencija učiniti svoje – kazao je župan.

Ukupna vrijednost 418.100 eura Odobreno 16 projekata za komunalni razvoj u 2023. NAJAVLJEN JE susret članova udruga s područja Zagrebačke županije koje su aktivne u pružanju pomoći kako oboljelima od malignih bolesti tako i članovima njihovih obitelji, na koji bi pozvali da se uključi i Odbor za branitelje Zagrebačke županije Tematska sjednica i palen Uloga obitelji onkoloških bolesnika u procesu liječenja Na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji ulagačima predstavljen projekt Projekt Batižele - nova gradska četvrt na 22 hektara uz more, u blizini povijesne jezgre