Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Pršutana teška 15 milijuna eura

Pivac gradi pogon u Ravči, planiraju povećati broj zaposlenih

Pivac Vrgorac
1/7
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Mesna industrija Pivac i Grad Vrgorac potpisali su ugovor za tri parcele za novu pršutanu

Mesna industrija Braća Pivac i Grad Vrgorac potpisali su ugovor o kupoprodaji triju parcela u Gospodarskoj zoni Ravča ukupne površine 32.695 četvornih metara. Ivica Pivac, suvlasnik Mesne industrije Braća Pivac, najavio je ulaganje od 15 milijuna eura u gospodarsku zonu Ravče, odnosno gradnju suvremene pršutane, a potom preseljenje i modernizaciju cijelog pogona iz Vrgorca u Ravču.

Ujedno, Mesna industrija Braća Pivac planira broj zaposlenih sa sadašnjih 70 povećati na najmanje sto.

- Naši kapaciteti postali su premaleni i radujemo se što stavljanjem u funkciju Gospodarske zone Ravče, koja se gradi već 10 godina, možemo ostvariti planove za proširenje. Pršutanu planiramo početi graditi najkasnije za pola godine, a očekujemo da će biti u punoj funkciji za dvije godine - rekao je Ivica Pivac.

Treba nam 3 milijuna svinja

Riječ je o investiciji Mesne industrije Braće Pivac koja je kupnjom Vajde u Čakovcu zaokružila svoj poslovni ciklus. Proizvodnju svinja podignuli su s 35.000, koliko su zatekli, na 100.000, a planiraju ih, zajedno s kooperantima, proizvoditi 200.000 godišnje, čime će osiguravati sirovinu za prerađivački pogon u Vrgorcu, odnosno proizvodnju pršuta, pečenice, buđole i pancete. Sadašnju proizvodnju od 2500 tona godišnje, od čega velika većina završava na policama domaćih trgovina, planiraju udvostručiti.

- Sada smo na 60% hrvatske proizvodnje ovih artikala. Ne bi bilo dobro da postanemo monopolisti - dodao je Ivica Pivac koji je na pitanje novinara o uvozu mesa iznio podatak kako proizvodimo milijun komada svinja godišnje, a za zadovoljavanje domaće prerađivačke proizvodnje imamo potrebu za 3 milijuna te da bi pitanje zašto nam je proizvodnja tako mala trebalo postaviti Vladi.

- Sirovina za novi pogon bit će 90% s hrvatskih pašnjaka - poručio je Pivac.

Ispunjenost od pet posto

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, istaknuo je kako su prije osam mjeseci, kada su preuzeli vlast u Vrgorcu, imali naizgled bezizlaznu situaciju u Gospodarskoj zoni Ravča u kojoj je bilo popunjeno samo 5% kapaciteta, a danas je na 85%.

- Izmijenili smo dokumentaciju, ishodili dozvole, riješili imovinskopravne odnose i osigurali sredstva za dovršetak investicije. Uspjeli smo povući 1,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava za zonu iz fondova EU, a uložili smo i dodatnih pet milijuna kuna za dovršetak radova. Drago mi je da su braća Pivac prepoznala našu brzinu i javila nam se prije tri i pol tjedna te smo već potpisali ugovor zahvaljujući kojemu će Vrgorac zaraditi 700.000 kuna koje ćemo dijelom uložiti i u proširenje zone. Krećemo u realizaciju druge faze - najavio je Pranić.