Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
prilika za promociju

Platana u Trstenom sedma u finalu natjecanja 'Europsko stablo godine'

Platana u Trstenom
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Platana se našla u finalu s još dvanaest kandidata, a rezultati natjecanja objavljeni su 21. ožujka na Europski dan šuma u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Višestoljetna platana u Trstenom kod Dubrovnika osvojila je sedmo mjesto kao hrvatski kandidat u finalu natjecanja “Europsko stablo godine”, s gotovo dvanaest tisuća glasova, a pobjednik je 200 godina star hrast plutnjak zviždač (Sobreiro assobiador) iz Portugala s 26.606 osvojenih glasova.

požar Potpisan ugovor Dalmaciji sustav protupožarnog videonadzora vrijedan 20 milijuna kuna

Platanu u Trstenom, na poticaj hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, kandidirala je kao nacionalni koordinator natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Glasovanje u izboru trajalo je tijekom veljače, a dodijeljeno je više od 200 tisuća glasova. Platana se našla u finalu s još dvanaest kandidata, a rezultati natjecanja objavljeni su 21. ožujka na Europski dan šuma u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Zastupica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo plasmanom platane u natjecanju.
"Zahvaljujem svima koji su glasovali za našu platanu, simbol dubrovačkog kraja koji je neraskidivo vezan uz povijest Trstenog i njegovog stanovništva. Sigurna sam da su mnogi koji dosad nisu znali kakvu povijesnu vrijednost ima ta platana saznali dovoljno o njoj, ali i o zaštiti prirodnih bogatstava općenito. Budući da je Hrvatska sudjelovala prvi put, smatram to odličnim rezultatom, a bilo je najvažnije sudjelovati. Nadam se da ćemo sljedećih godina nominirati i druga hrvatska stabla koja čine važan dio naše povijesti, kulture i zajedništva", izjavila je Šuica.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Grilec istaknuo je kako je natjecanje bilo izvrsna prilika za promociju platane te sličnih budućih inicijativa.

“Ipak je u ovom natjecanju najvažniji dugoročan učinak ukupne senzibilizacije šire javnosti na temu zaštite prirode”, rekao je Grilec.
Platana u Trstenom (Platanus orientalis L.) potječe iz doba kad je oko starog ljetnikovca dubrovačke vlastelinske obitelji Gučetić podizan park. Početkom 15. stoljeća kapetan Florio Jakoba Antunov donio je sadnicu iz Konstantinopola (Carigrad) te je posadio uz izvor vode. Stablo je preživjelo sve nedaće zahvaljujući klimi i izvoru vode te skrbi stanovništva koje je se za nj i oporučno pobrinulo. Smatra se najstarijim te najvećim primjerkom platane u Europi koja je od 1951. zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture.

Gradilište Centra za djecu s poteškoćama u razvoju u Dubrovniku Župan obišao gradilište Kraj radova na Centru za djecu s teškoćama u razvoju koncem svibnja