Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ČAZMA

Plodovi Moslavine do Zagreba online aplikacijom

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Zagrepčani će birati među 8 vrsta povrća koje žele zasaditi u svom vrtu

Osim jedinstvene utrke – supermaratona, Zagreb i Čazmu u budućnosti će možda povezivati i povrtlarstvo. Naime, , u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom „Plodovi Moslavine“ iz Čazme, hrvatska tvrtka uskoro pokreće online aplikaciju za užurbane Zagrepčane koji maštaju o domaćem i svježem ekopovrću, ali im nedostaje vrijeme, znanje i vrt.

UZ PUNU PODRŠKU GRADA ‘Bilogorska košara’ uskoro otvara svoja vrata i nudit će autohtone proizvode

Riječ je o novom projektu naziva „Gruntek“, koji svim zaljubljenicima u prirodan način života i organsku hranu ispunjava snove uz svega nekoliko klikova. Vrtovi na Grunteku nalazit će se u zelenoj oazi u okolici Čazme, odnosno na samo sat vremena od Zagreba. Na web-stranici mojgruntek.hr Zagrepčani će moći odabrati godišnju pretplatu na 40 metara četvornih vlastitog ekovrta. Kada korisnik postane vlasnik vrta na Grunteku, upisuje naziv svog vrta, pregledava ekopovrće dostupno za uzgoj i očekivanu količinu sezonskog uroda te odabire 8 vrsta povrća koje želi zasaditi u svom vrtu.

Brige o sadnji prepuštene su timu poljoprivrednika koji će voditi Čazmanac Vjekoslav Budanec, predsjednik Poljoprivredne zadruge „Plodovi Moslavine“ i Zajednice udruga hrvatskih povrćara, a upravo se oni nadaju da će “Gruntek” na proljeće postati idealno mjesto za odmor Zagrepčana kao i glavni izvor nabave povrća iz pouzdanog i kontroliranog ekološkog uzgoja. Podršku projektu dao je i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak rekavši kako se ovaj projekt odlično uklapa u najveći čazmanski projekt Čazma Natura