Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
UZ PUNU PODRŠKU GRADA

‘Bilogorska košara’ uskoro otvara svoja vrata i nudit će autohtone proizvode

Foto: Grad Bjelovar/Facebook
Na obilježavanju Svjetskog dana jabuka na Korzu zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić istaknuo je da će nova trgovina doprinijeti boljoj prodaji domaćih proizvoda

U Bjelovaru je prigodno obilježen Svjetski dan jabuka, i to prodajom domaćih jabuka na Korzu. Tom prilikom predstavili su se lokalni proizvođači okupljeni u braniteljsko-socijalnu zadrugu „Bilogorska košara“. Bila je to odlična prilika za najavu otvaranja trgovine zadruge naziva "Bilogorska košara" koju će u radu podržati Grad Bjelovar i Turistička zajednica Bilogora .

Niz aktivnosti Lokalne akcijske grupe Moslavina unatoč koronavirusu Niz aktivnosti unatoč koronavirusu Osigurana još dva milijuna kuna za poljoprivrednike iz Moslavine – natječaj će biti objavljen uskoro

– Mi na svakom koraku podupiremo domaću proizvodnju i lokalne proizvođače. Građanima poručujem da kupuju lokalno, domaće i zdravo. Ovaj mali sajam nudi jednu od mogućnosti takve kupnje. Dućan „Bilogorska košara“ će uskoro biti otvoren u samom centru grada i time ćemo svakako doprinijeti boljoj prodaji proizvoda, kao i samoj promociji Bjelovara, proizvođača i samih proizvoda – rekao je Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Zadruga trenutačno ima 20 članova, od čega 15 branitelja. Cilj zadruge je prvenstveno promocija, a zatim i bolje plasiranje proizvoda među građanima, kao i turistima. Zasad, kažu iz zadruge, znaju da će ih nuditi samo u trgovini dok u skorijoj budućnosti planiraju napraviti skladište za male OPG-ovce i vlastitu preradu, kako bi se mogli usmjeriti na velike trgovine i izvoz.

– Ovim smo putem predstavili razne proizvode poput džemova od jabuka, jabučnog octa i soka, pekmeza, raznih kombinacija s jabukama i ostalim namirnicama, poput aronije i grožđa. S obzirom na to da imamo velikih problema s uvoznim proizvodima lošije kvalitete, smatramo da moramo sve više raditi na promociji domaće robe. Hrvatsku su preplavili strani proizvodi po jako niskim cijenama. Hrvatska domaća jabuka ima svoju cijenu, kvalitetu i značenje. Količine jabuka koje se danas proizvode nažalost su prepolovljene u usporedbi s prijašnjim godinama. Razlog tome je loša poljoprivredna politika i neprihvatljiva situacija na domaćem tržištu, upravo kada je u pitanju uvoz strane robe. Koronakriza je pokazala što znači imati zdravi domaći proizvod. Stoga apeliram na sve građane i potrošače da nam pomognu pri plasmanu naših proizvoda koji zadovoljavaju sve standarde kvalitete. Nažalost, ova godina je zbog mraza za jabuke bila jako loša. Vjerujem da svi znaju da je jabuka najzdravije voće– poručio je Željko Ledinski, poznati bjelovarski uzgajivač jabuka.

Sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja poljoprivrede Potpisani ugovori s poljoprivrednim udrugama vrijedni ukupno 124.000 kuna

Inače, trgovina "Bilogorska košara" prodavat će samo autohtone proizvode domaćih malih proizvođača, a želja da se ta ideja realizira dogodila se upravo tijekom karantene.

– Ideja oko osnivanja zadruge rodila se prije koronakrize, ali ona je cijeli proces ubrzala. Građani su se u ovoj situaciji puno više okrenuli domaćim proizvodima. U zadrugu namjeravamo uključiti i domaće proizvođače sira, mesa, vina. To bi trebala biti domaća bilogorska „kuća“ s autohtonim proizvodima. Model zadruge je preslikan od nekih drugih okolnih zemalja i on odlično funkcionira – rekao je Nenad Horvat iz bjelovarske zadruge „Bilogorska košara“.