Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Gotovo 40 milijuna kuna vrijedan projekt Sisačko-moslavačke županije

Počela obnova u potresu oštećene sisačke Gimnazije

Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL
– Sretni smo što je počela obnova i što će se ostvariti naša misija, koju smo si zacrtali na obilježavanju stote obljetnice Gimnazije Sisak, a to je rad u jednoj smjeni - kaže ravnatelj Gimnazije Božidar Dujmić

Zbog razornih potresa zgrada Gimnazije teško je oštećena i označena kao neuporabljiva. Prije mjesec dana počela je njezina obnova, a provodi je Sisačko-moslavačka županija putem novca iz Fonda solidarnosti EU.

Kompletni radovi

– Prije nešto više od godinu dana prepustili smo županijske urede učenicima Gimnazije Sisak, prethodno smo ih uredili i prilagodili potrebama škole.  Time smo osigurali da naši gimnazijalci pohađaju nastavu u  sigurnom, čvrstom i stabilnom objektu na području svoga grada. Prijetila nam je opasnost da učenici Gimnazije Sisak upišu školu izvan Siska, u Zagrebu, a to bi značilo i njihovo iseljavanje, iseljavanje čitavih obitelji. Na početku ove školske godine počeli smo s radovima cjelovite obnove na zgradi Gimnazije Sisak – rekao je prilikom obilaska radova na zgradi Gimnazije Sisak sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Radovi podrazumijevaju cjelovitu obnovu zgrade koja obuhvaća konstruktivnu i nekonstruktivnu obnovu i dovođenje zgrade u 
stanje potpune funkcionalnosti. Radovi obuhvaćaju i sanaciju svih pukotina na zidovima i stupovima, sanaciju sanitarnih čvorova, izvođenje novih instalacija grijanja, električnih instalacija, ventilacije, vode i odvodnje, zamjenu dijela unutarnje i vanjske stolarije, cjelovitu energetsku obnovu, sve završne radove na estetskom uređenju obnovljenog  dijela zgrade te ugradnju lifta radi osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Ukupna površina zgrade Gimnazije je 4035 m2, a obuhvaća suteren, prizemlje, dva kata i tavan.

Trenutačno su u tijeku pripremni radovi, tj. radovi rušenja i demontaže pregradnih zidova, uklanjanja električnih i strojarskih instalacija, vodovodnih instalacija, uklanjanje žbuke sa zidova, stropova, podnih obloga… Ukupna vrijednost radova je nešto manja od 40 milijuna kuna, a završetak se očekuje u lipnju 2023. godine.

– Vrlo je važno što je županija brzo nakon potresa omogućila pohađanje nastave u sigurnom objektu u središtu grada. Isto tako, 
vrlo smo sretni što je počela obnova i što će se ostvariti naša misija, koju smo si zacrtali na obilježavanju stote obljetnice Gimnazije Sisak, a to je organizacija rada u jednoj smjeni - rekao je ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić.

U Gimnaziju je ove školske godine upisan 341 učenik u 20 razrednih odjela.

Složeno i zahtjevno

– Drago nam je što imamo priliku sudjelovati u projektu obnove ovakve složenosti i važnosti za grad Sisak i Sisačko-moslavačku 
županiju. Iako imamo veliko iskustvo na radovima obnove, Gimnazija Sisak među najsloženijim je i najzahtjevnijim projektima. Radovi su počeli prošlog tjedna i napravljeno je sve u smislu pripreme da objekt bude dovršen u ugovorom predviđenom roku – rekao je Tomislav Albini iz tvrtke Reliance Split koja je izvođač radova.