Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan Dobroslavić sastao se s gradonačelnicima i načelnicima

Počela priprema izrade Intervencijskog plana za gradove i općine s područja Neretve

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Sastanak u Metkoviću s predstavnicima općina i gradova s područja Neretve koji sudjeluju u posebnom instrumentu za korištenje fondova EU – Intervencijskom planu

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić sastali su se u Metkoviću s predstavnicima općina i gradova s područja Neretve koji sudjeluju u posebnom instrumentu za korištenje EU fondova – Intervencijskom planu.

TRAŽI SE KREVET VIŠE Viganj na poluotoku Pelješcu privlači surfere iz cijelog svijeta

“Intervencijski plan Grada Metkovića, Grada Opuzena te općina Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje” dokument je za koji je inicijativu za izradu dalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, radi razvoja depriviranih područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Strateški dokumenti

Gradovi i općine usuglasit će se o projektima koji će ući u Plan, a u pripremi projekata pomoć će im pružati Ministarstvo i Regionalni koordinator – RRA Dunea. Tako su na sastanku u Metkoviću predstavnici gradova Metkovića i Opuzena te općina Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje istaknuli najvažnije razvojne projekte koje će, prema uputama i u suradnji s resornim ministarstvom, pripremati za financiranje u idućem financijskom razdoblju.

Dubrovačkoneretvanska županija poziva ostale roditelje koji su korisnici dječjeg doplatka za četvero i više djece da im se jave kako bi ostvarili pravo na obiteljsku potporu koju dodjeljuje županija Županija isplaćuje jednokratnu pomoć za koju je osigurala više od 300.000 kuna Obiteljima s četvero i više djece županija daje od 500 do 3000 kuna – prijave u tijeku

– Intervencijski planovi su strateški i operativni planski dokumenti koji upućuju na jasnu viziju i ciljeve razvoja pilot-područja te istovremeno sadrže strateški usmjeren skup projekata koji integriraju „infrastrukturne” aktivnosti sa „soft” aktivnostima iz različitih područja ulaganja, npr. zaštitu okoliša, kulturnu baštinu, turizam, promet, poduzetništvo, ruralni razvoj i sl. Ovim intervencijskim planom bit će definirana ciljana teritorijalna ulaganja usmjerena na fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju šest depriviranih područja, odnosno  spomenutih općina i gradova iz doline Neretve, a radi smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva – istaknuli su čelnici Županije.

odobrenje žuc-u Dozvola za rekonstrukciju ceste Ž6224

Potpisan sporazum

Također, na sastanku je potpisan i Sporazum o suradnji u pripremi i izradi Intervencijskog plana između regionalnog koordinatora razvoja DNŽ Regionalne razvojne agencije DUNEA i prethodno spomenutih jedinica lokalne samouprave iz Neretve.