Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Jedna strana pješačko-biciklističke staze povećat će se

Počela sanacija mosta preko Kutinice, najavljena i obilaznica od 9 kilometara

Foto: Grad Kutina
Preko mosta prolazi vrlo prometna državna cesta D45 koja povezuje pravac Mađarska – Virovitica – Garešnica i kojom promet ide na autocestu A3

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u društvu pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša Eduarda Gelešića obišao je početak radova sanacije mosta preko Kutinice na D45 u Ulici hrvatskih branitelja.

ZA KOJI TJEDAN POČINJU OPSEŽNI RADOVI Ispod kolodvora pothodnik dug 140 m

Širi dio za pješake i bicikliste

Most je bio dosta oštećen i praktički je već bila ugrožena sigurnost prometa preko njega.

– Izuzetno mi je drago što su Hrvatske ceste shvatile ozbiljnost situacije i nakon pregleda mosta odmah pristupili izradi tehničke dokumentacije, javnoj nabavi i sada smo svjedoci da su radovi započeli. Na naše traženje da se poveća sigurnost prometa preko mosta povećat će se i širina jedne strane mosta tako da će biti omogućen siguran prolazak pješaka i biciklista tako da će se jedna strana pješačko-biciklističke staze povećati na širinu od 3 metra – rekao je gradonačelnik.

eu projekt Školama oprema za darovite učenike

Radovi na sanaciji mosta obuhvaćaju stavljanje novog asfaltnog sloja na prometnici i nogostupu uz novi sustav odvodnje oborinskih voda i zaštitnu ogradu mosta te spomenuto proširenje istočnog krila mosta.

– Predviđeno trajanje radova na sanaciji mosta koje izvode Hrvatske ceste jest tri mjeseca te molimo korisnike za pojačan oprez u prometu i strpljenje za vrijeme izvođenja radova. Nadam se da će biti gotovi ne u roku, već i prije roka. Cijena ukupne investicije iznosi oko milijun i pol kuna – poručio je Babić.

Regulacija cestovnog prometa osigurat će se naizmjeničnim prometovanjem vozila, dok će se pješački promet odvijati nogostupom.

– Ono što je jasno: stvorit će se određeni problemi u prometu kroz taj dio Grada Kutine, prije svega zato što je to državna cesta D45 koja povezuje pravac Mađarska – Virovitica – Garešnica pa preko Kutine putnička vozila i kamionski promet izlaze na autocestu A3. Tu će se stoga sigurno stvarati određene gužve i problemi, posebno u špicama. Mogu savjetovati sugrađanima da koriste alternativne pravce, dakle Crkvenu i Cvjetnu ulicu i da zaobilaze to raskrižje – rekao je gradonačelnik dodavši kako su, nakon niza sastanaka u Hrvatskim cestama, oni ozbiljno pristupili izradi potrebne dokumentacije za izgradnju obilaznice Grada Kutine.

Odlazak karizmatičnog generalnog direktora Pavle Gaži (94) Podravku je vodio 21 godinu i bio je tvorac suvremene Koprivnice

Budući pravac

– Buduća obilaznica Grada Kutine, ovaj dio čijoj se izradi sada pristupilo, spajala bi se od kraja Šartovca do dijela županijske ceste na potezu između Petrokemije i Ilove. Znači, to bi bio budući pravac obilaznice preko kojeg bi se usmjerio sav teretni promet. Ta obilaznica je u dužini oko 9 km, dosta je i zahtjevna s obzirom na konfiguraciju terena i Hrvatske ceste izrađuju studiju prometa kojom bi se trebalo dokazati opravdanost te investicije. Grad Kutina napravio je potrebni preduvjet, obilaznica je ucrtana u našu prostorno-plansku dokumentaciju i treba je upisati u prostorno-plansku dokumentaciju Županije. Ta izmjena prostorno-planske dokumentacije je u tijeku, no kako su županijski odjeli zbog potresa preseljeni, malo su usporili svoj rad – ističe gradonačelnik Zlatko Babić koji je najavio svoje zalaganje u Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa da obilaznica Grada Kutine bude jedna od investicija na državnoj razini koja će biti u planu realizacije u skorije vrijeme.