Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Nakon što je dvorac desetljećima propadao

Počinje obnova dvorca Inkey, najvažniji turistički projekt

Čelnici Županije s ministrom turizma u obilasku dvorca Inkey
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s tvrtkom koja će obnavljati dvorac Inkey u Rasinji kod Koprivnice. Najveći je to županijski projekt vezan za turističke potencijale Podravine.

Građevinska tvrtka Radnik iz Križevaca obnavljat će derutni dvorac Inkey, koji će biti pretvoren u velebni hotel i wellness centar. Investicija je bila procijenjena na 13 milijuna eura, a iz EU fondova osigurano je 10 milijuna eura. Radnikova ponuda vrijedna 14,2 milijuna eura na koncu je bila najpovoljnija. Tvrtka nakon uvođenja u posao ima rok od 18 mjeseci da obnovi dvorac. To znači da će nekadašnje velebno ladanjsko imanje mađarske barunske obitelji Inkey u srcu Podravine zasjati novim sjajem negdje u proljeće 2026.

Nedavno je u županijskoj upravi održan radni sastanak projektnog tima koji radi na projektu "Rekonstrukcije dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma". Članovi su raspravljali o projektno-tehničkoj dokumentaciji vezanoj za izvođenje radova, dosad odrađenim aktivnostima na projektu te onima koji slijede – prije svega potpisivanju ugovora s izvođačem radova te izradi specifikacije opreme za postupak nabave.

Projektom obnove dvorca i pretvaranjem objekta u dragulj kontinentalnog turizma predviđa se rekonstrukcija glavne zgrade dvorca s nadogradnjom, rekonstrukcija manje sjeverne zgrade te gradnja potpuno nove zgrade koja će povezati ta dva stara dijela dvorca. U podrumu postojećeg dvorca planira se vinski podrum (wine bar, enoteka) sa spremištima. U prizemlju će biti uredski prostor i apartmani, dok se zapadno od ulaza planiraju ugostiteljski sadržaji (kafić i ostalo). Novo krilo zgrade imat će tri etaže. U podrumu će biti dvorana za konferencije i wellness sa saunom, prostorom za masažu i garderobama.

Dvorac će, tako, biti pretvoren u hotel sa spa i wellness sadržajem, konferencijskom dvoranom, restoranom, vinskim podrumom i drugim prigodnim sadržajima te će raspolagati s oko 80 kreveta. Dvorac je desetljećima propadao, a sredinom 2019. županijske vlasti odlučuju spasiti plemićko imanje te ga kupuju na javnoj dražbi i pokreću najvažniji turistički projekt u povijesti ovoga kraja.

storyeditor/2024-09-09/skole_1.jpg Oko deset milijuna eura uloženo je u gradnju pet školskih sportskih dvorana Ove jeseni u županiji upisana dva razreda prvašića više Dom zdravlja koprivničko-križevačka županija Županija osigurala 7,8 milijuna eura za novi Dom zdravlja u Križevcima storyeditor/2024-08-23/natjecanje_oraca_B.jpg Prekodravlje u subotu domaćin tradicionalne manifestacije U Goli će se održati 22. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije