Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Prekodravlje u subotu domaćin tradicionalne manifestacije

U Goli će se održati 22. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

storyeditor/2024-08-23/natjecanje_oraca_B.jpg
Foto: Koprivničko-križevačka županija ŽUPANIJSKA UDRUGA orača na lanjskom državnom natjecanju u Poreču ostvarila je ukupno prvo mjesto

U subotu se na području općine Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji održava tradicionalno, 22. po redu natjecanje orača iz te županije. Tim povodom Koprivničko-križevačka županija, Općina Gola, Udruga orača županije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača uz partnera tvrtku Podravka pozivaju natjecatelje i građane na spomenuto natjecanje orača u tom prekodravskome mjestu.

Mjesto održavanja natjecanja je Općina Gola, parcela kč. br. 1883/1 k.o.Gola u vlasništvu Tomislava Širokog. Parcela se nalazi uz državnu cestu Koprivnica – Botovo – Gola i bit će označeno smjerokazima, otkrivaju u Županiji.

Udruga orača Koprivničko-križevačke županije djeluje od 2007. godine i u tom razdoblju članovi udruge ostvarili su brojne uspjehe, od prvaka na nacionalnoj razini do sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u oranju. Županijska Udruga orača jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj i jedina koja je dosad održala čak 21 službeno natjecanje orača.

Valja pritom naglasiti i kako je županijska Udruga na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Poreču ostvarila ukupno prvo mjesto. Treba podsjetiti i kako članovi udruge svake godine na državnom i svjetskim natjecanjima ostvaruju sjajne rezultate, a u nizu vrhunskih orača s područja županije najzapaženije rezultate ostvarili su Saša Višak i Josip Martinović. Saša Višak je kao najbolji orač u Hrvatskoj u kategoriji plug ravnjak četiri puta predstavljao Hrvatsku na svjetskim natjecanjima u oranju (2016. godine u Engleskoj, 2017. godine u Keniji, 2019. u Americi te u Latviji 2023. godine).

Josip Martinović počeo se natjecati u oranju još kao maloljetni učenik te do sada već sedam puta ostvario pobjedu na županijskom natjecanju u kategoriji pluga premetnjaka te je dvaput sudjelovao na svjetskom natjecanju u oranju u kategoriji premetnjak (Latvija 2023. i Estonija 2024. godine).

Koprivničko-križevačka županija od samih početaka pruža potporu Udruzi orača, i to kroz kupnju natjecateljskih plugova, održavanje opreme, organizaciju natjecanja i druge aktivnosti. Jedna je od malobrojnih hrvatskih županija koja na taj način podupire svoje orače. Službeno otvaranje natjecanja orača u Goli, dakle, bit će u subotu u 10 sati, a natjecanje će se održavati do 14 sati. Pola sata nakon toga bit će proglašenje najboljih orača i svečana dodjela nagrada, kažu organizatori. 

storyeditor/2024-08-24/DSC04328.JPG Predsjednik Zoran Milanović u Koprivnici na turističkoj manifestaciji Bajkovita koprivnička renesansa oduševila desetke tisuća turista storyeditor/2024-08-22/Kutina_b_slaget_poduzetnici_1.jpg Potpisani ugovori o kupoprodaji nekretnina u poslovnoj zoni Proširenje djelatnosti u Poduzetničkim zonama i otvaranje novih radnih mjesta storyeditor/2024-08-26/Samoborski_muzej.jpg Radovi na Vili obuhvatili su konstrukcijsku obnovu kojom su ojačani nosivi dijelovi zgrade Radovi na Vili Allnoch u završnoj fazi, novo ruho dobiva i Livadićev dvorac