Izbornik
Naslovnica Županije
U nepuna tri mjeseca u Hrvatskoj je usmrćeno 14 tisuća životinja

Počinje promet živih svinja, za štete od nevremena 3,2 milijuna eura

PRIJEDLOZI izneseni na Skupštini usvojeni su većinom glasova, a prisegnula je i nova vijećnica
Foto: bpz.hr
Na aktualnom satu 18. sjednice Županijske skupštine razgovaralo se o gorućim problemima koji muče velik dio stanovnika županije

Afrička svinjska kuga, najezda čagljeva, sanacija šteta od olujnog nevremena, prijevoz učenika, povećanje plaća, poslovi upravnih tijela... To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na aktualnom satu 18. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Na pitanja vijećnika odgovarali su župan Danijel Marušić te resorni pročelnici.

Nestranačkog vijećnika Tomislava Vidakovića zanimalo je koliko je slučajeva zaraze afričkim svinjskog kugom potvrđeno na području Brodsko-posavske županije i koliko je životinja eutanazirano.

Usmrćeno 700 životinja
Privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović odgovorio je kako je za tu poblematiku zadužen Nacionalni stožer za suzbijanje afričke bolesti, no u županiji prate tijek događanja.

– U nepuna tri mjeseca u Hrvatskoj je usmrćeno 14 tisuća životinja, od kojih 700 na području Brodsko-posavske županije. Ako ne bude novih slučajeva zaraze, počet će promet živih svinja s područja općina Gundinci, Sikirevci i Slavonski Šamac – rekao je Burazović.

Vijećnica Antonija Kovačević (HDZ) pitala je što je dosad učinjeno i u kojem smjeru ide sanacija šteta nastalih u olujnom nevremenu u srpnju.

– Od 20 milijuna eura odobrenih za sanaciju šteta na stambenim objektima fizičkih osoba za Brodsko-posavsku županiju predviđeno je 3,2 milijuna eura. Ako to stavimo u odnos sa štetama koje su procijenjene na stambenim objektima, a one iznose 8,1 milijun eura, može se ugrubo reći da bi oštećeni mogle biti obeštećeni s oko 40 posto iznosa – odgovorio je Burazović.

Većinom glasova usvojeni su i prijedlog odluke o reizboru ravnateljice Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju Suzane Bilić-Vardić te polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna. Vijećnik Goran Knežević svoj je mandat stavio u mirovanje, a umjesto njega imenovana je Slavica Nikšić koja je ujedno položila i svečanu prisegu.

Zaposlenih 6,6 posto više
Analizom financijskih rezultata poslovanja poduzetnika utvrđeno je kako je lani u Brodsko-posavskoj županiji poslovalo 2388 poduzetnika koji su imali 20.231 djelatnika, što je 6,6 posto više u odnosu na godinu prije.

Prošlogodišnja neto plaća zaposlenika u županiji iznosila je 6269 kuna i bila je 7,6 posto veća u odnosu na 2021. godinu. Županijski su poduzetnici lani ostvarili prihode u iznosu od 14,3 milijarde kuna, rashode u iznosu od 13,3 milijarde kuna i neto dobit u iznosu od 880,6 milijuna kuna.

Među prvih deset tvrtki u Brodsko-posavskoj županiji po broju zaposlenih bili su Đuro Đaković Montaža sa 795 zaposlenih na prvom, Đuro Đaković TEP sa 717 na drugom i ĐĐ Specijalna vozila s 515 radnika na trećem mjestu.

POMOĆ U INTERVENCIJAMA Vatrogasno vozilo Mazda BT-50 opremljeno je dizelskim motorom od 2500 cm³ i snage motora 105 kilovata, s obje pogonske osovine. Ima ukupno pet sjedećih mjesta i nadogradnju za opremu smještenu ispod cerade Vozilo je namijenjeno za gašenje požara raslinja na nepristupačnom terenu Nabavljeno novo vatrogasno vozilo za gašenje požara na otvorenom Četvrtu godinu Novska okuplja znanstvenike, sveučilišne profesore, nastavnike, popularizatore znanosti, voditelje udruga i učenike koji su svoje znanje prenosili na druge učenike i posjetitelje Više od 3000 učenika, profesora i nastavnika NOVsky Art & Science festival za 3000 učenika u spoju znanosti i umjetnosti U SVETIŠTU Gospe Voćinske u Voćinu položen je kamen temeljac za centar Biskup blagoslovio kamen temeljac U Voćinu se gradi Pastoralno-duhovni centar