Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Novi sadržaj u šumi Šanac-Ciglenica

Počinje uređenje poučne staze Turski stol

Foto: Grad Kutina
Uređenje staze koštat će 730.000 kuna

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa suradnicima suradnici, direktorica Turističke zajednice Grada Kutine Ivana Grdić i voditelj UŠP-a Zagreb Damir Miškulin najavili su početak radova na uređenju poučne staze Turski stol.

Za podizanje standarda 10,5 milijuna kuna U Banovoj Jarugi obnovit će se društveni dom, dograditi dječji vrtić i urediti dječje igralište

Poučna staza Turski stol je edukativno-rekreativna staza dužine 3 km, smještena u šumi Šanac-Ciglenica, u neposrednom kontaktu s rekreacijsko-kupališnim kompleksom grada Kutine. Staza je dobila naziv prema arheološkom nalazištu srednjovjekovnog fortifikacijskog objekta za obranu od Turaka – gradištu Turski stol – koje se nalazi na samom ulazu u šumu.

Osim kulturno-povijesne vrijednosti, poučna staza dio je bogatog šumskog ekosustava u kojem prevladava sastojina hrasta i graba, a pojedinačno su unesene i skupine crnogorice. Blizina samog centra Kutine podiže njezinu vrijednost u smislu neposrednog gradskog prostora za odmor i rekreaciju.

– Poučna staza planira se dijelom na trasi postojećeg neuređenog šumskog puta, kako bi se njegovim uređenjem potaknulo korištenje te dodatno naglasile rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma čineći ih dostupnijima lokalnom stanovništvu – rekao je Damir Miškulin iz Hrvatskih šuma.

Poboljšanje kvalitete života u prigradskim naseljima Grad Kutina obnovio društvene domove u Zbjegovači, Selištu i Radićevoj ulici

Poučna staza bit će opremljena signalizacijom (putokazima) i poučnim infopanelima koji će utjecati na podizanje svijesti o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti. Na infopanelima bit će predstavljene i crtice iz kutinske povijesti s naglaskom na arheološku povijest Kutine.