Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Poboljšanje kvalitete života u prigradskim naseljima

Grad Kutina obnovio društvene domove u Zbjegovači, Selištu i Radićevoj ulici

1/2
Foto: Grad Kutina
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić obišao je obnovljene i uređene društvene domove u Zbjegovači, Selištu i Radićevoj ulici u društvu suradnika

Društveni domovi bi trebali biti žarišta života u naseljima i mjesnim odborima, a Grad Kutina u posljednje dvije godine, njihovim obnavljanjem, to želi i ostvariti.

Kutinska Knjižnica radi online Pričaonice za djecu i čitateljski klub na internetu

Ovu godinu započeli su uređivanjem društvenih domova u Radićevoj ulici u Kutini, Zbjegovači i Selištu. Osim poboljšanje kvalitete života u prigradskim naseljima, ovakva ulaganja povećavaju i vrijednost imovine.

– Na obnavljanju cesta u našim prigradskim naseljima ulažemo na godišnjoj razini oko pet milijuna kuna. U posljednje tri godine u dogovoru s predstavnicima mjesnih odbora krenuli smo i u uređenje društvenih domova. Većina društvenih domova je bila u izuzetno lošem stanju, u većini domova izuzetno oštećena su krovišta, stolarija, inventar, podovi i sanitarni čvorovi tako da domovi nisu bili primjereni za korištenje. Radi toga smo napravili plan kako bismo ih obnovili u što kraćem roku – rekao je gradonačelnik Kutina Zlatko Babić.

Za tu je namjenu u gradskom proračunu u godinu dana povećan predviđeni iznos sa 800.000 na 1,15 milijuna kuna.

Gradska uprava sada posluje digitalno, a način rada se i dalje unapređuje U Kutini će startati e-Novorođenče, a i upisi u vrtiće bit će bez suvišne dokumentacije

– To je povećanje od 20 do 30 posto na godišnjoj razini. S obzirom na to da je riječ o ulaganjima koje je u interesu naših sugrađana, Grad Kutina je uložio u uređenje interijera, u nabavu namještaja poput stolova i stolica, do uređenja sanitarnog čvora i stolarije. Veći dio društvenih domova ima adekvatne komunalne uvjete, struju, vodu i plin, te su ti prostori sada poželjni i za iznajmljivanje – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić.

– Nakon obnove Društvenog doma u Zbjegovači, Društvenog doma u Radićevoj, Kutina selo, Društvenog doma Selište i još nekoliko manjih društvenih domova nećemo stati na tome. Upravo smo u realizaciji nabavke inventara za još pet domova. Smanjili smo nešto ulaganje, obzirom na preraspodjelu sredstava i prilagodbu novim mjerama pomoći gospodarstvu, ali ćemo i dalje ulagati u ovu svrhu – dodao je gradonačelnik Babić.

O važnosti društvenih domova za lokalnu zajednicu govorio je i Goran Troha, predsjednik Mjesnog odbora Radićeva.

– U našem domu održavaju se razne priredbe i izložbe, održavaju se svatovi, koristi ga Kulturno-umjetničko društvo te DVD Kutina. Svake se godine tu održavaju i razne skupštine. Uvijek kada postoji potreba za većim prostorom zbog većeg broja ljudi, Dom u Radićevoj ulici je na usluzi svim sumještanima – rekao je Troha.

Zlatko Babić Osam mjera u Kutini Poduzetnici i obrtnici oslobođeni plaćanja zakupa i komunalne naknade, staju i sve ovrhe

Grad Kutina uz vlastita sredstva, nastoji pronaći i druge izvore financiranja za obnovu društvenih domova kako bi se obogatila sva prigradska naselja i dobio prijeko potreban sadržaj. Tako je nedavno predstavljen projekt rekonstrukcije Društvenog doma u Banovoj Jarugi, vrijedan oko 10 milijuna kuna, od kojih će 7,4 milijuna kuna biti financirano od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna RH. U sklopu Doma nalazit će se vrtić, igralište te prostor za udruge i druge sadržaje.