Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Gradska uprava sada posluje digitalno, a način rada se i dalje unapređuje

U Kutini će startati e-Novorođenče, a i upisi u vrtiće bit će bez suvišne dokumentacije

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Kutinčani će sve više gradskih usluga moći obavljati preko interneta, bez potrebe dolaska u gradsku upravu

Situacija s pandemijom koronavirusa dovela je do ubrzane digitalizacije javnih usluga, što za Kutinu nije novost.

Zlatko Babić Osam mjera u Kutini Poduzetnici i obrtnici oslobođeni plaćanja zakupa i komunalne naknade, staju i sve ovrhe

Među prvima u RH

– Grad Kutina je među prvima u RH imao jedinstvenu gradsku riznicu, u koju smo nedavno uvrstili i sve ustanove i osnovne škole. Pokrenut je i e-Proračun kako bi naši prihodi i rashodi bili dostupniji sugrađanima te kako bi u svako doba imali uvid u poslovanje svojega Grada – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Prije dvije godine, Grad Kutina prelazi na cloud te je omogućen kompletni rad gradske uprave s bilo kojeg mjesta gdje je dostupna internetska veza. Kada je koronakriza prisilila većinu poslodavaca na rad od kuće i socijalnu distancu, gradska uprava Kutine prilagodila se bez teškoća novoj situaciji i poslovanje prebacila u digitalno područje. Do kraja godine nastojat će i dodatno unaprijediti takvo poslovanje.

pokazali solidarnost Kutinska javna uprava odrekla se uskrsnica

– Kritički gledano, prema EU smjernicama za razvoj elektroničkih usluga, trenutačna situacija je da smo na 2. razini od pet, poneki dijelovi sustava poput e-Računa dosegli su 4. razinu te se sve odvija preko interneta. Projektom „Kutina otvoreni grad“ u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom i nacionalnim projektima poput Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) očekujemo da ćemo sredinom 2020. dosegnuti 3. razinu, a spajanjem na NIAS naše usluge bit će dostupne građanima kroz sustav e-Građani. Uključivanjem u nacionalne projekte poput spomenutog NIAS-a, e-Novorođenčeta, e-Pečata planiramo kompletnu komunikaciju s građanima i poduzetnicima omogućiti na 4. razini smjernica – rekao je Tomislav Uroić, savjetnik za informacijske sustave Grada Kutine. To za građane znači da će, uz digitalizaciju obrazaca, spajanjem Gradske uprave na nacionalne sustave moći svoje zahtjeve uputiti elektronički, bez dostave suvišne dokumentacije, već će Grad po službenoj dužnosti prikupljati sve podatke od ostalih tijela javne vlasti, npr. podatke iz matica.

Ušteda vremena

Prvo će građanima biti omogućeno uključivanje u e-Novorođenče pa neće morati osobno podnositi Gradu zahtjev za isplatu pomoći za novorođenu djecu, već će to biti sastavni dio prijave novorođenčeta. Uz to, Grad se prijavio u projekt e-Upisa u vrtić putem kojeg će građani moći upisati svoju djecu u vrtić bez potrebe prikupljanja dokumenata.

Razvoj društvene infrastrukture u prigradskim naseljima Do kraja svibnja Kutinska Slatina dobiva moderno dječje igralište vrijedno 500.000 kn

– Krajnji cilj digitalizacije javne uprave je ušteda vremena, efikasnost i zadovoljstvo sugrađana. Posljednjih dana glavna tema u području javne uprave su e-Propusnice te na tom primjeru zaista možemo puno naučiti, ali i prilagoditi naše poslovanje. Sjednice Gradskog vijeća održavaju se online, rad Grada Kutine nije stao, pronalaze se i dalje novi načini komunikacije, kao i pomoći sugrađanima i gospodarstvu – zaključio je gradonačelnik Zlatko Babić.