Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Za podizanje standarda 10,5 milijuna kuna

U Banovoj Jarugi obnovit će se društveni dom, dograditi dječji vrtić i urediti dječje igralište

1/2
Foto: Grad Kutina
Društveni dom u Banovoj Jarugi dobit će do sredine 2022. godine potpuno novi izgled i nove dijelove, a zadovoljstvo projektom izrazila je i čelnica tamošnjeg Mjesnog odbora Lidija Balaško

Rekonstrukcija društvenog doma u Banovoj Jarugi, koja uključuje i dogradnju dječjeg vrtića, započet će do kraja ovog mjeseca, rečeno je to prilikom prošlotjednog potpisivanja ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Venka građenje iz Novske.

Poboljšanje kvalitete života u prigradskim naseljima Grad Kutina obnovio društvene domove u Zbjegovači, Selištu i Radićevoj ulici

Novac većinom iz EU

Projektom će se dograditi objekt i prenamijeniti dio prostora u dječji vrtić. Svi prostori unutar doma bit će adekvatno opremljeni, a oko predmetnog objekta uredit će se dječje igralište i okoliš.

Vrijednost je projekta 10,5 milijuna kuna od čega Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sufinancira projekt sa 6,3 milijuna kuna, iz proračuna RH izdvojeno je 1,1 milijun, a sam Grad Kutina podržava projekt s 3,1 milijuna kuna. Na građevinske radove koje će na temelju javnog natječaja obaviti tvrtka Venka građenje otpada gotovo devet milijuna kuna. Najveći dio sredstava je iz Mjere 7 kojom se sufinanciraju temeljne usluge i obnova u ruralnim područjima i ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih usluga za stanovnike u ruralnim područjima, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti s povezanom infrastrukturom.

Grad Kutina je projekt pripremio i prijavio ga na natječaj još 2017. godine, no prvi put nije prošao te je nakon dorade odobreno sufinanciranje prošle godine.

Gradska uprava sada posluje digitalno, a način rada se i dalje unapređuje U Kutini će startati e-Novorođenče, a i upisi u vrtiće bit će bez suvišne dokumentacije

– Ulaganja u razvoj naših prigradskih naselja su za boljitak cijeloga grada. Povratak mladih, ali i ostanak u našim prigradskim naseljima jedan je od prioriteta našeg rada. Sam projekt jedan je od većih projekata i većih investicija jer se radi prije o ponovnoj gradnji nego samoj adaptaciji zbog stanja u kojem se nalazi prostor. Nadamo se da ćemo i dalje ulagati i u ostala prigradska naselja te ih obnavljati. Na natječaj za sufinanciranje projekta Društvenog doma prijavili smo i Društveni dom Repušnica koji nažalost nije prošao na spomenutom natječaju.

Uključenje više ljudi

Nadamo se da ćemo ipak pronaći drugi način sufinanciranja za obnovu tog društvenog doma kako bismo što više potaknuli društveni život i u tom naselju – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Društveni dom u Banovoj Jarugi trebao bi biti dovršen sredinom 2022. godine, a svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom nije krila ni predsjednica Mjesnog odbora Banova Jaruga Lidija Balaško.

Razvoj društvene infrastrukture u prigradskim naseljima Do kraja svibnja Kutinska Slatina dobiva moderno dječje igralište vrijedno 500.000 kn

– U Banovoj Jaruzi postoji potreba za vrtićem te roditelji zasad voze djecu u vrtiće u Pakračku Poljanu, Lipovljane, Kutinu. Kada se napravi dječji vrtić i uredi prostor za udruge, nadam se da će se više ljudi uključiti u Udrugu mladih, Mjesni odbor, KUD... – rekla je Lidija Balaško.