Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Najvredniji dijelovi prirode u Međimurju

Pod zaštitom ginko, tulipanovac, platane, glicinije i hrast lužnjak

Platana u Nedelišću
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Čak 17.000 hektara županije nalazi se unutar Regionalnog parka Mura – Drava koji obuhvaća dijelove sva tri grada i trinaest općina

Čak 17.000 hektara Međimurske županije nalazi se unutar Regionalnog parka Mura – Drava koji obuhvaća dijelove sva tri grada i 13 općina. Regionalni park samo je jedan od zaštićenih dijelova prirode u Međimurju, površinom najveći, a nešto manji je krajobraz rijeke Mure, pa Bedekovićeve grade i Perivoj Zrinskih u Čakovcu.

Bolnica Čakovec Međimurje Za rekonstrukciju bolničkog paviljona 30,6 milijuna kuna

Malo je poznato da je zaštićeno i nekoliko pojedinačnih stabala i grmova. Pod zaštitom kao spomenik prirode je hrast lužnjak u Donjem Vidovcu, koji raste ispred crkve Svetog Vida. Dvije platane u naselju Sveti Urban spomenik su parkovne arhitekture na posjedu obitelji Lovrec. Zanimljivo je da, osim što služe kao ukras, reguliraju temperaturu starog vinskog podruma.

Azijska platana je listopadna vrsta koja raste kao stablo visine 30 do 40 metara, a može dosegnuti starost i do 2000 godina. Otporne su na gradska zagađenja i zato se često sade kao drvoredi. Najstariji zaštićeni prirodni objekt u Međimurju je, kako doznajemo u javnoj ustanovi Međimurska priroda, stablo platane u Nedelišću, koja je pod zaštitom od 1963. godine kao spomenik parkovne arhitekture.

Obrazovanje odraslih za vozače u projektu "ČK -  VOZIMO" Projekt "ČK-VOZIMO" Za tržište rada obučit će 56 vozača kamiona koje poslodavci traže

Studente Učiteljskog fakulteta u Čakovcu ispred ulaznih vratiju dočekuju dvije glicinije, listopadne penjačice koju mogu narasti i do 20 metara u visinu. Najpoznatiji primjerak glicinije nalazi se u Sierra Maderu u Kaliforniji teške oko 250 tona. Glicinija je, kažu, medonosna biljka, no plodovi i sjemenke su otrovni. U Donjoj Dubravi zaštićeno je stablo ginka, u svijetu jedinstvena vrsta koja nema bliskih srodnika. U Pribislavcu, pokraj kaštela grofa Feštetića, raste magnolija zaštićena 2001. godine, a u Vučetincu tulipanovac, koji raste na privatnom imanju.   

  Matija Posavec Znanost Za Centar održivog razvoja 12 milijuna kuna