Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Gradonačelnica Pleternice najavila niz mjera za ublažavanje krize

Poduzet ćemo sve što možemo da spasimo poduzeća i obrte

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Preusmjerit ćemo milijun kuna za pomoć gospodarstvu, kaže gradonačelnica Antonija Jozić

U Pleternici su najavili više gospodarskih mjera kojima žele ublažiti krizu prouzročenu epidemijom koronavirusa. Riječ je o mjerama sličnim onima koje s ciljem da se pomogne građanima i poduzetnicima da lakše prebrode krizu donose i u drugim gradovima.

Radove vrijedne 16 milijuna kuna sufinancira Europska unija Pleternički osnovnoškolci dobivaju modernu, obnovljenu školu za 21. stoljeće

Nakon sagledavanja svih posljedica novonastale situacije, u Gradu su odlučili poduzeti korake za olakšavanje poslovanja kako bi se pomoglo lokalnom gospodarstvu i građanima.

Oslobođenje plaćanja vrtića

– Mi smo vjerojatno prvi oslobodili roditelje plaćanja vrtića. Igrom slučaja, prvi dan kada smo zatvorili vrtić imali smo sjednicu Gradskog vijeća na kojoj smo donijeli odluku da za vrijeme trajanja krize roditelji neće participirati u troškovima, što je i logično – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

Komunalnu naknadu za gospodarstvo u Pleternici će za vrijeme trajanja krize vjerojatno otpisati. Odobrit će se i pomoć ugostiteljima koji će biti oslobođeni plaćanja svih troškova zakupa javnih površina u razdoblju nekorištenja, u skladu s odlukom Nacionalnog stožera o 
 zabranama.

Međutim, u Gradu napominju da za donošenje konačne odluke o tim mjerama ipak treba pričekati sjednicu Gradskog vijeća. Ističu i to da svoje mjere žele najprije uskladiti s Vladinim mjerama, kako ne bilo kolizije.

Ravnomjeran razvoj Mještani Ratkovice dobit će svoj društveni dom

– Izdatke na rashodovnoj strani ćemo maksimalno smanjiti pošto je izvjesno da će i prihodi biti znatno manji. EU projekti idu i dalje jer je naša obveza provesti ih sukladno potpisanim ugovorima kako ne bi nastale štete za Grad Pleternicu – ističe gradonačelnica.

Očuvanje radnih mjesta

U Pleternici su riješili da će poduzeti sve što je u njihovoj mogućnosti da sačuvaju radna mjesta i pomognu gospodarstvu.

– Mi imamo program razvoja gospodarstva koji je na godišnjoj razini težak milijun kuna i to ima malo koji grad u okruženju. Taj program sada ćemo morati promijeniti i tih milijun kuna preusmjeriti na pomoć gospodarstvu, odnosno za spas poduzeća, tvrtki i obrta koji rade na području grada – zaključila je gradonačelnica Jozić.