Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Radove vrijedne 16 milijuna kuna sufinancira Europska unija

Pleternički osnovnoškolci dobivaju modernu, obnovljenu školu za 21. stoljeće

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Naša pleternička škola je velika, ima velik broj učenika i dugi niz godina nije obnavljana. Ova energetska obnova prva je faza za kvalitetnije uvjete školovanja za našu djecu, rekla je gradonačelnica Jozić

Učenici najveće osnovne škole u Požeško-slavonskoj županiji, OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici, od iduće će školske godine nastavu pohađati u boljim i primjerenijim uvjetima u lijepoj, energetski obnovljenoj školskoj zgradi.

Ulaganja Groblje u Bučju uskoro će dobiti novu ogradu

U dvije faze

Nakon što je u prosincu prošle godine održana početna konferencija projekta, energetska obnova zgrade ide svojim tijekom. Projekt su pripremali djelatnici gradske uprave Grada Pleternice i gradskih tvrtki, a samu obnovu provode Požeško-slavonska županija i Panora - regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Radove vrijedne više od 16 milijuna kuna sufinancira Europska unija.

– Naša pleternička škola je velika, ima velik broj učenika i dugi niz godina nije obnavljana, niti se ulagalo u uvjete školovanja naše djece. Ova energetska obnova prva je faza obnove naše škole kroz koju će se stvoriti kvalitetniji uvjeti školovanja za našu djecu, prvenstveno izmjenom stolarije, postavljanjem nove fasade i izolacijom podova u prizemlju. Time će se, naravno, ostvariti velike uštede vezano za troškove energenata, a onda će se ta sredstva moći ulagati u podizanje kvalitete školovanja – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

Inače, obnova škole podijeljena je u dvije faze. Prva faza je energetska obnova, a druga bi trebala obuhvatiti ostale radove. Taj dio je Grad Pleternica uvrstio u Intervencijski plan koji će se financirati u sljedećem programskom razdoblju EU, od 2021.godine.

Interpretacijski centar Terra Panonica uskoro otvara svoja vrata Đaci i turisti u Pleternici će moći ‘zaroniti’ u svijet Panonskog mora

– To će dovesti do toga da u konačnici ovo bude škola 21. stoljeća – rekla je gradonačelnica Jozić.

Trenutačno je u tijeku obnova tzv. male škole, odnosno učionica za učenike od prvog do četvrtog razreda, i male sportske dvorane. U prizemlju se postavlja toplinska izolacija podova i obavljaju se pripreme za ugradnju stolarije i fasade. Nastava za djecu organizirana je u drugim prostorima na području grada, pa tako učenici nižih razreda nastavu pohađaju u dječjem vrtiću, srednja škola koristi prostore obrazovnog centra, dok je glazbena škola preseljena u prostor Centra udruga.

Ušteda energije

– Sve je to učinjeno zato da se ne ometa nastava, a ni izvođači radova koji imaju rokove za završetak, a oni su prije početka sljedeće školske godine – pojasnila je gradonačelnica. Projektom su financirani radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata.

Grad Pleternica darivao bebe rođene u posljednja tri mjeseca 2019. godine Potpora roditeljima Slatke brige u Pleternici: Lani rođeno 18 beba više!

Radovima na energetskoj obnovi povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita poda prema tlu i zamijenit će se vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera uštedjet će se 81 posto potrebne toplinske energije. Završetak radova očekuje se do kraja kolovoza, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja listopada ove godine.